L'Ajuntament de Girona busca lloguers estables per a 42 famílies vulnerables que han perdut l'habitatge i ara s'estan en allotjaments temporals.
La regidora d'Habitatge, Annabel Moya, explica que aquestes famílies amb menors a càrrec es troben "en situació extrema" i han demanat ajuda a la mesa d'emergència.
La voluntat de l'Ajuntament és ajudar-les a trobar una sortida a través del programa 'Reallotgem', que impulsa la Generalitat. Per això, el consistori fa una crida als propietaris perquè se sumin a la iniciativa i, d'aquesta manera, oferir lloguers de 5 anys a aquestes famílies. "Durant aquest temps, poden reconstruir el seu projecte de vida i refer-se de l'impacte que suposa perdre l'habitatge", subratlla la regidora.
Moya ha subratllat que l'Ajuntament de Girona està desplegant tots els recursos que té a l'abast per garantir el dret a l'habitatge. Sobretot, després que la sentència del Constitucional tirés per terra el pla que havia preparat el consistori per mobilitzar pisos buits (imposant multes mensuals de fins a 1.000 euros als grans tenidors).
Ara mateix, l'Ajuntament busca pisos estables per a 42 famílies de la ciutat, que han perdut l'habitatge i estan en situació "de necessitat extrema". Algunes d'elles ja arrossegaven penúries arran de l'anterior crisi immobiliària; i a d'altres, la pandèmia els ha deixat pràcticament sense ingressos.
La regidora d'Habitatge ha concretat que 20 d'aquestes famílies ja han rebut l'informe per part de la mesa d'emergència. I que les 22 restants, tot i estar a l'espera de rebre la valoració, necessiten també un pis amb urgència. De moment, viuen en allotjaments temporals (pisos o albergs).
Annabel Moya explica que totes aquestes famílies vulnerables tenen menors a càrrec. I que en alguns casos, són mares que viuen soles amb els fills. N'hi ha que han rebut ajudes puntuals i d'altres que depenien de l'economia submergida.
Per poder donar sortida a la situació d'emergència que viuen aquestes famílies, l'Ajuntament de Girona vol trobar-los una alternativa a través del programa 'Reallotgem'. La iniciativa, que impulsa la Generalitat, garanteix que els propietaris cobraran els lloguers mensualment. D'entrada, a més, ja se'ls en paga un any i mig per avançat.
L'import màxim dels lloguers, això sí, s'ajustarà als límits que fixa la Llei 11/2020 (la que rebaixa i congela els preus en zones amb alta demanda d'habitatge). Els contractes seran de cinc anys. Els llogaters, per la seva banda, pagaran entre el 10 i el 18% del preu final, en funció dels seus ingressos. La resta, l'assumirà la Generalitat.
L'Ajuntament de Girona, que la setmana passada va signar el conveni amb l'Agència de l'Habitatge, s'encarregarà de captar els pisos que s'inclouran dins el programa. A canvi, per a cada habitatge que se sumi a 'Reallotgem', el consistori rebrà una aportació de 450 euros.
"Gràcies a aquesta iniciativa, les famílies que estan en situació extrema perquè han perdut l'habitatge passaran de tenir un allotjament provisional a un de definitiu", ha explicat Annabel Moya. La regidora d'Habitatge ha destacat que, amb aquest lloguer estable de 5 anys, les famílies podran "remuntar, reconstruir el seu projecte de vida i refer-se de l'impacte que suposa perdre un habitatge".
Annabel Moya tampoc ha oblidat que, precisament, aquest impacte "tant emocional com psicològic" encara és més gran per als infants. "Vull fer èmfasi sobretot en els menors, i en tot el que pot suposar per a ells poder tenir un habitatge després del tràngol que han passat", ha dit la regidora.
Per últim, Moya ha recordat que, malauradament, tots els pisos que l'Ajuntament té a la seva borsa d'habitatge –cap a un centenar- estan ocupats. I que, per desgràcia, la demanda no s'atura. "Des de l'Ajuntament no pararem de pedalar per posar en marxa mecanismes i iniciatives que ajudin famílies, gent gran i jovent que estan patint l'emergència habitacional", ha conclòs.