En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La presentació de la guia clínica per a l'atenció de les persones amb símptomes persistents de covid-19

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut ha presentat aquest dimecres una guia clínica "pionera" per a l'atenció de les persones amb símptomes persistents de covid-19, que afecta entre un 10% i un 20% dels contagiats.

"Sabem que és una afectació infradiagnosticada i que ens queda molt camí al davant", ha reconegut la consellera de Salut, Alba Vergés, ja que actualment només hi ha 512 persones diagnosticades.

La guia s'ha fet en col·laboració amb persones afectades, experts i professionals de l'atenció primària i marca les pautes per atendre els pacients que presenten símptomes persistents de la covid-19 més enllà de les tres setmanes, el que afecta més dones que homes, segons ha explicat el doctor Xavier Surís.

"Catalunya és el primer país a tenir una guia clínica completa per tractar les persones amb símptomes persistents de la covid", ha destacat Vergés. Ha afegit que el text presentat, que ha comptat amb les persones afectades, és una "fita històrica" en un "temps rècord".

El document es fa per "donar una resposta holística, integral, a les necessitats de les persones que pateixen símptomes persistents", ha dit Vergés. Els treballs van començar el novembre del 2020, però la preocupació va començar després d'una sessió del 'Jo pregunto' on van participar persones amb símptomes persistents, el 15 de maig.

S'ha elaborat a través d'un grup interdisciplinari amb metges i infermeres d'atenció primària, així com pneumòlegs, cardiòlegs, internistes, reumatòlegs, gastroenteròlegs, otorrinolaringòlegs, metges rehabilitadors, neuròlegs i professionals de la salut mental, segons ha explicat Surís, que és el codirector del Pla director de les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor.

Encara hi ha "molt poca informació" sobre la covid-19 persistent, ha reconegut Surís, que ha dit que si bé en l'àmbit internacional no hi ha acord sobre en quin moment es pot diagnosticar, el Departament de Salut ho ha fixat en les tres setmanes. "És una guia més basada en l'opinió dels experts i no tan basada amb l'evidència científica, perquè tenim poca evidència científica", ha afegit.

"És veritat que per desgràcia no hi ha tractaments específics per la malaltia en aquest moment", ha reconegut Surís, que ha explicat que sí que es poden fer dues coses, el suport dels equips de rehabilitació i salut mental i tractament simptomàtics que no sempre vol dir donar medicaments sinó que a vegades pot voler dir retirar-ne alguns que puguin estar provocant un empitjorament dels símptomes. "La valoració ha de ser individual i molt rigorosa", ha conclòs.

La guia s'ha presentat al CAP Manso de Barcelona, i també hi ha participat la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Carme Bertral i la portaveu del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la covid-19, Sílvia Soler.