El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha donat per fet que entre avui i demà el govern espanyol eliminarà el topall de 55 anys per a la vacuna d'AstraZeneca.
Argimon ha confirmat que la vacunació es reprendrà dimecres i ha donat per fet que serà sense aquesta limitació d'edat.
Ha posat en valor que l'Agència Europea del Medicament va ser clara en afirmar que la vacuna és "segura i efectiva" i ha dit que ell mateix es vacunaria amb aquest vaccí si li toqués.
Argimon ha valorat que els casos de trombes que s'han donat arreu d'Europa són pocs i "infreqüents", tot i això ha avalat que s'han de continuar estudiant. "Però en principi creiem que hem de seguir vacunant perquè és una vacuna segura", ha defensat.
Ha apuntat que una de les possibles diferències amb el Regne Unit, on no s'han registrat aquests casos estranys, és que s'està vacunant gent més gran i no tan jove com a Europa. També ha confirmat que aquells que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca en rebran la segona del mateix vaccí.
Sobre el límit d'edat, Argimon s'ha mostrat convençut que Catalunya no haurà d'actuar pel seu compte ja que aquest topall s'eliminarà en les reunions previstes a escala estatal aquest cap de setmana. Ha afegit que no tindria sentit no fer-ho perquè "no té cap raó de ser no estar vacunant gent més gran de manera molt ràpida". El criteri del Govern no és que la vacuna d'Oxford estigui disponible també entre els 55 i els 65 anys sinó sense cap limitació d'edat a partir dels 18 anys.
En cas que això passi, Argimon entraria dins del col·lectiu susceptible a vacunar-se i ha assegurat que ho faria. "Em vacunaré i la doctora Cabezas es vacunarà, però no ho farem en directe", ha dit primer. Tot i que després ha afirmat que no tindria "cap inconvenient" en mostrar aquesta vacunació per ajudar a la conscienciació general sobre la seguretat del vaccí.
Sobre l'estratègia de vacunació, ha tornat a obrir el debat sobre un canvi en l'estratègia i si seria òptim seguir els exemples del Regne Unit i Canadà i endarrerir les segones dosis fins a 12 setmanes i posar més primeres dosis a més gent. L'altra opció és un model híbrid on s'administressin les dues dosis a majors de 75 anys i en edats més joves primeres dosis fins que a les 12 setmanes es comencessin a administrar segones. Això permetria vacunar molta més gent amb la primera dosi, que ja dona proteccions molt elevades. "T'evita pràcticament un 80% d'ingressos, malaltia greu i mortalitat i això és el que nosaltres necessitem", ha declarat.
El Govern portarà també aquest plantejament a les reunions interterritorials d'aquest cap de setmana. Sobre si Catalunya actuaria sola si no s'arribessin a acords, ha assegurat que la seva intenció no és arribar a aquest extrem però ha afegit que necessita "que hi hagi debat".
Sobre el procés de vacunació a Catalunya, ha explicat que durant la Setmana Santa es vacunarà "poc" perquè els sanitaris "també necessiten descans emocional". "El que no podem dir és sortim, anem a la casa rural, però la infermeria vacunant", ha dit.
Ha mantingut que la vacunació massiva començarà previsiblement a l'abril. En aquest sentit, ha apuntat que, tot i que recaurà principalment en el personal que ara està vacunant, també s'està estudiant que s'incorporin professionals jubilats, acabant els estudis o d'entorns privats. A més però, ha alertat que s'hauran "de deixar de fer algunes coes que es fan habitualment". "Tot no ho podem fer", ha manifestat.
La previsió és que la vacuna de Jannsen s'incorpori "a finals d'abril" però Salut encara no sap quantes dosis podrien arribar. En tot cas, no anirà a una població concreta sinó que s'incorporarà a la resta de vaccins.
Argimon ha mantingut que a l'estiu s'haurà arribat a un 30% de la població vacunada. "I espero que més, però hem de saber què farem", ha afegit. També ha explicat que s'haurà de prendre una decisió a nivell europeu sobre si una dosi de la vacuna ja et dona accés al certificat digital d'immunitat, posicionament del que ell és partidari.