L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha conclòs que les trombosis estranyes poden ser "un efecte secundari infreqüent" de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca i les catalogarà com a tal a partir d'ara.
L'EMA ha trobat un "possible vincle" entre una seixantena de trombosis amb nivells baixos de plaquetes i el vaccí britànic.
Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant el seu ús perquè els "beneficis superen els riscos". Això sí, l'EMA demana a metges i vacunats que siguin "conscients de la possibilitat que es produeixin" aquests casos molt rars durant les dues setmanes posteriors a la vacunació.
"És important que tant les persones vacunades com els professionals sanitaris siguin conscients dels signes i símptomes d'aquests trastorns inusuals de coagulació de la sang i puguin detectar-los ràpidament per minimitzar el risc", ha afirmat la directora de l'EMA, Emer Cooke, en una roda de premsa aquest dimecres per explicar els resultats.
Els ministres de Salut de la UE es reuneixen aquesta tarda per valorar les conclusions de l'EMA sobre les trombosis estranyes. Queda a les seves mans decidir si canvien d'alguna manera l'ús de la vacuna, tot i que el regulador europeu continua aconsellant-la per a tots els majors d'edat.
"Aquest vespre parlarem amb els estats sobre els resultats i l'impacte que pugui tenir en les seves estratègies de vacunació", s'ha limitat a dir Cooke.
L'EMA ha actualitzat el nombre de casos detectats. Fins al 4 d'abril es van registrar 222 trombosis amb trombocitopènia entre els 34 milions de vacunats a Europa. En concret, 169 casos de trombosi sinusal venosa cerebral (CVST) i 53 de trombosi venosa esplàncnica. L'EMA estableix que el risc de patir aquesta reacció és d'1 cas per cada 100.000 habitants vacunats amb AstraZeneca.
Per tant, el regulador de la UE considera que els casos estan "fortament associats" al vaccí britànic, però són un "efecte secundari infreqüent". Si bé no han pogut confirmar exactament què causa aquestes reaccions minoritàries, els científics de l'EMA veuen "plausible" que sigui una "resposta immune" del cos a la vacuna "similar" a la que alguns pacients experimenten amb l'heparina, un fàrmac anticoagulant.
"El risc és molt baix", ha insistit Sabine Straus, cap del comitè de seguretat de l'EMA. En aquest sentit, l'agència europea ha recordat que el risc de trombosi per l'ús d'anticonceptius és d'uns 40 casos per cada 100.000 dones a l'any. És a dir, molt més alt que en el cas de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca.
A més, els experts científics han assegurat que els beneficis del vaccí continuen sent superiors als riscos. "El risc de morir per covid-19 és molt major que el risc de mortalitat per aquest efecte secundari", ha avisat Emer Cooke. Així, l'agència continua recomanant l'ús i no el limita per a cap grup concret.
La majoria de casos detectats són de dones menors de 60 anys, però l'EMA no ha pogut confirmar "factors de risc específics" que predisposin a algunes persones a patir aquesta reacció amb les dades actual.
De tots els vacunats, entorn d'un 65% són dones i, per això, l'EMA creu que això explica "parcialment" que les dones hagin estat més afectades fins ara. Com que el nombre de casos és molt reduït, per als científics experts de l'EMA és "difícil" determinar de moment els "factors comuns" d'aquests casos i continuaran analitzant-los per prevenir millor les trombosis estranyes.
Entre els símptomes més habituals d'aquesta reacció molt poc freqüent hi ha: falta d'alè, dolor al pit, inflor a la cama, dolor abdominal, mal de cap persistent, visió borrosa o petites taques de sang sota la pell on no s'ha injectat la vacuna.
La majoria dels casos s'han produït en les dues setmanes posteriors a l'administració de la primera dosi, però des de l'EMA recorden que gran part dels vacunats amb AstraZeneca encara no han rebut la segona.
A l'espera del que decideixin els governs europeus aquest vespre, l'EMA no ha demanat cap canvi en l'estratègia de vacunació per la detecció d'aquest efecte secundari poc freqüent. Ara bé, ha admès que cada estat pot adoptar una decisió diferent en funció de les seves circumstàncies (estat de la pandèmia, disponibilitat de vacunes alternatives, entre d'altres).