En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, la tinenta d'alcalde de Platja d'Aro, Montse Rovira, l'alcalde de Calonge, Jordi Soler i l'alcalde de Sant Feliu, Carles Motas. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Malestar dels alcaldes de 6 municipis de la Costa Brava centre amb el Pla Director Urbanístic (PDU) que el Govern va aprovar el 28 de gener del 2020.

Els alcaldes de Palafrugell, Palamós, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Pals i Calonge i Sant Antoni han fet un darrer requeriment a la Generalitat perquè s'assegui a modificar alguns aspectes de l'apartat d'integració paisatgística i no haver de recórrer als jutjats per aturar-ho.

Els batlles deixen clar que "en cap cas" son contraris al pla i, de fet, el consideren "necessari", però assenyalen que hi ha aspectes "subjectius que creen inseguretat jurídica".

En aquest sentit, remarquen que "no hi ha un criteri clar" de la norma en qüestió paisatgística i això fa que els propis tècnics dubtin a l'hora de donar una llicència d'obres, que podria comportar una denúncia posterior. "Nosaltres som els aplicadors del llei i necessitem que sigui clara per no incórrer en responsabilitats patrimonials que no ens corresponen", assenyala l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas.

Els batlles recorden que l'expedició d'una llicència urbanística és un "acte reglat" i, per tant, "no hi pot haver interpretacions". En aquest sentit, argumenten que el fet que el PDU sigui "tan subjectiu" en l'aspecte d'integració paisatgística, pot provocar que uns municipis optin per donar llum verda a una construcció i uns altres no.

Per tal de posar-hi solució, els sis municipis s'han unit i han fet un requeriment a la Generalitat. L'objectiu, diuen, és poder abordar el problema, sense haver de recórrer als jutjats. La tinenta d'alcaldia de Platja d'Aro, Montse Rovira, explica que han enviat una proposta de modificació de la norma "estudiada i meditada" per tal d'obrir "una via de diàleg" durant el proper mes.

I és que si el Govern no es pronuncia en els propers 30 dies s'obrirà un període de dos mesos per anar als jutjats. L'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, diu que "no volen haver d'arribar-hi" però que en cas que tot segueixi com fins ara, cada municipi haurà de decidir què vol fer.

Soler considera que s'han sentit "poc acompanyats" per part del Departament de Territori, tot i que reconeix que han fet diverses reunions. "Avui nosaltres fem aquest requeriment perquè considerem imprescindible trobar una via de sortida clara pel desenvolupament dels nostres pobles", ha remarcat.

A la trobada també hi ha assistit l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, que ha demanat "concreció" per poder treballar "amb total seguretat com abans". Puig també ha recordat que els informes que aporta el Departament quan se'ls requereix "no son vinculants" i, per tant, la responsabilitat futura es manté en els ajuntaments en cas de denúncia.

Tot i que no han especificat el nombre total, els ajuntaments han destacat que des de que estan sotmesos al PDU que va entrar en vigor fa més d'un any s'han trobat que algunes llicències han quedat aturades per por a possibles denúncies, per exemple, d'entitats ecologistes. "Aquelles que ens generen dubtes perquè la norma és difosa les hem aturat", remarquen Soler i Rovira.

Tot plegat fa que, de retruc, hi hagi alguns promotors que es queixin als consistoris perquè els seus projectes no poden tirar endavant. "La veritat és que la nostra posició ara mateix és molt incòmode", ha conclòs Soler.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, ha recordat als ajuntaments del Baix Empordà que el pla director de protecció de la Costa Brava és "planejament vigent": "No ha sorgit per mandat diví, ha comportat moltíssima feina, hi ha hagut preparació, converses amb els ajuntaments, informació pública i, al final, l'aprovació".

El conseller, que desconeixia les queixes dels ajuntaments, entén que puguin sorgir "alguns dubtes" a l'hora d'aplicar-lo i s'obre a buscar la fórmula per esvair-los, per exemple amb una circular. Calvet remarca que el pla és una "gran fita" i insta al diàleg per desplegar-lo. Calvet afirma que, si algun particular o institució recorre els tribunals, ho afrontaran "de manera normal".

"Suposo que al llarg dels propers dies els alcaldes es posaran en contacte amb la Generalitat", ha afirmat Calvet que desconeixia els dubtes plantejats per sis ajuntaments de la Costa Brava a l'hora d'aplicar el pla director.