El Procicat ha aprovat finalment la reobertura de la restauració fins a les 23 hores i dels parcs d'atraccions el 9 de maig, quan decau el decret d'estat d'alarma.
Bars i restaurants podran obrir de forma ininterrompuda tant en interiors com en exteriors. Tot i que inicialment s'havia dit que els parcs podrien reobrir aquest dilluns, finalment s'ha decidit esperar una setmana més.
Pel que fa a la resolució que entra en vigor aquest dilluns, només introdueix canvis menors, com ara l'eliminació del topall de les 20 hores en l'horari dels parcs infantils. A més, es permetran les assembles esportives amb un 50% de l'aforament, amb una limitació de 500 persones en condicions normals o 1.000 si hi ha ventilació forçada.
La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha destacat que la situació epidemiològica és "estable" i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afegit que la previsió per als propers dies és que es mantingui així. Tots dos han insistit però que l'índex d'ocupació a les UCI continua sent molt alt, amb 489 crítics aquest divendres, així com el volum de contagis setmanals, que s'ha situat en uns 1.500.
Aquesta estabilitat i un "salt important" en la vacunació amb l'arribada de més de 550.000 vacunes permeten al Govern preveure les mesures a partir del 9 de maig. Pel que fa a la vacunació, la previsió és arribar al 85% de les persones de 80 anys o més amb dues dosis, més del 80% de primeres dosis en les de 70 a 79 anys i del 80% també en primeres dosis de 60 a 69 anys.
Això porta a una previsió per al 9 de maig d'una reducció de la mortalitat d'entre el 50 i el 75%, d'entre el 30 i el 50% de nous ingressos a l'hospital, d'entre el 17 i el 37% de disminució de nous ingressos a les UCI i una davallada menor, d'entre un 10 i un 15%, dels nous contagis per covid. Vergés ha alertat que això és una previsió i no una evidència i per això caldrà esperar l'evolució en els propers dies.
Tot i això, la consellera ha afirmat que s'hauria de produir una "hecatombe molt gran", que de fet ha apuntat que no esperen, per tal que la decisió de reobrir la restauració per fer sopars no es pogués aplicar. "És compromís, ho donem per fet", ha manifestat.
D'altra banda, Vergés ha explicat que fa falta esperar uns dies per "acabar de determinar" aspectes com el confinament nocturn, les limitacions de persones en les trobades i el confinament perimetral de Catalunya, mesures que decaurien amb la fi de l'estat de l'alarma.
Pel que fa al toc de queda, fixat actualment de les 22.00 a les 6.00 hores, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha volgut deixar clar que el Govern està treballant per dotar-se de les eines necessàries per poder-ne fer ús, un cop decaigui l'estat d'alarma, el 9 de maig. "L'administració ha de tenir elements per protegir la ciutadania", ha apuntat, matisant que es faria servir només en escenaris molt concrets.
Així, el conseller ha afirmat que l'executiu no ha resolt encara si es modificarà, o acabarà anul·lant-se per complet. "Estem treballant en el decret que presentarem dimarts, i també tenim obertes altres vies", ha afegit. Entre aquetes, no ha descartat tampoc unir-se a la petició del govern basc de tenir un 'estat d'alarma a la carta'. De fet, Sàmper ho ha lligat directament amb l'evolució de les dades epidemiològiques, les quals estudiaran de ben a prop els pròxims dies.
El mateix passarà amb les limitacions del nombre de participants a les reunions socials i el confinament perimetral de Catalunya. "Totes aquestes mesures s'hauran d'aixoplugar en un nou instrument", ha dit. De fet, el conseller ha assegurat que "empatitzen" amb la ciutadania, però ha demanat que aquesta ha de tenir una mica més de "paciència".
De fet, Sàmper ha parlat d'un canvi "de paradigma" que afecta també a les persones que governen, ja que a partir d'ara "l'estabilitat" permetrà enfocar la situació d'una forma diferent. "Avançar en el pla de reobertura i explicar-lo amb més temps", ha assegurat. Tot i això també ha remarcat que caldrà mantenir estrictament les mesures estructurals, com són el rentat de mans, l'ús de la mascareta i la ventilació dels llocs tancats.
Avançar en la vacunació
La consellera s'ha referit també al procés de vacunació a partir del 9 de maig, quan ha afirmat que si es compleixen les previsions que tenen d'arribar a percentatges alts de vacunació entre els col·lectius d'edat més vulnerables fins al 9 de maig, es podria "reiniciar" la vacunació per a als de menys edat a partir de llavors. En ser preguntada sobre si també es preveu vacunar les persones que treballaran en la campanya de la fruita, ha afirmat que l'objectiu general és "avançar" en la vacunació de tota la població tant com es pugui.
Argimon ha explicat també que aquells malalts de risc com els oncològics que es troben en hospitals privats també estan rebent la vacunació. El procediment en aquest cas és diferent ja que són els centres privats els que es posen en contacte amb el Servei Català de la Salut per anar informant dels seus pacients i poder fer la vacunació.
D'altra banda, ha tornat a mostrar la seva voluntat d'anar "cap a la normalitat" en ser preguntat sobre la possibilitat de fer concerts com els de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi o recuperar el públic als estadis. Ha afegit però que aquesta normalitat no és encara la normalitat prèvia a la pandèmia sinó que aquests esdeveniments s'han de celebrar complint unes determinades mesures i seguint uns determinats protocols.