Adaptar els lavabos per convertir-los en no-binaris o promoure treballs sense ceguesa de gènere són algunes de les 50 accions que la Universitat de Girona tirarà endavant en els propers 4 anys.
Ho farà per garantir la igualtat de gènere. Es tracta d'un conjunt de mesures que ha plasmat la UdG en una actualització del pla d'igualtat de gènere.
La primera versió d'aquest pla es va fer el 2009 i ara s'ha optat per renovar-lo amb noves accions i mesures. El rector de la UdG, Quim Salvi, ha detallat que es tracta d'un projecte molt "ambiciós" perquè fixa un calendari per a cada una de les accions i "un responsable" que es compleixin. Amb això es vol aconseguir que cada persona responsable d'un punt en concret "vetlli" pel compliment de les accions.
Salvi ha detallat que el pla d'igualtat de gènere és un document consensuat amb tota la comunitat educativa. El document aprovat pel consell de govern de la UdG és el resultat d'un procés participatiu format per "més d'un miler" de persones de la comunitat educativa.
Per tractar el pla d'igualtat, la UdG ha consultat les propostes amb experts de la mateixa universitat en matèria de diversitat i igualtat de gènere i també ha format grups de debat amb docents, investigadors, personal d'administració i serveis i estudiants. També s'han entrevistat a docents experts en aquest àmbit i s'han fet sessions informatives.
Pel rector això "garanteix que tota la comunitat universitària coneix i accepta el pla d'igualtat". Aquest elevat nivell de participació també facilita una predisposició dels diferents agents universitaris a l'hora de complir i implementar-lo al llarg dels propers quatre anys.
Algunes de les accions previstes és incloure progressivament la perspectiva de gènere en el disseny dels plans d'estudi de cada grau i màster. També es vol treballar perquè els tribunals de les tesis doctorals siguin paritaris o detectar algunes limitacions que tenen els treballadors de la UdG per assolir la conciliació familiar.
Per a Quim Salvi tots aquests punts formen part del "compromís irrenunciable" que té la Universitat de Girona per "garantir la igualtat d'oportunitats entre dones i homes". A més, aquesta igualtat d'oportunitats ha de ser "transversal" en els diferents col·lectius que hi ha a la UdG.