En directe: Oposició té la paraula - ERC i CUP-Alternativa

 Llagostera Ràdio on-line

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, amb la consellera Meritxell Budó. / Foto: Bernat Vilaró (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya decauran aquest diumenge, 9 de maig.

Així ho han confirmat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en una roda de premsa conjunta a Palau aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu.

L'estat d'alarma decaurà a les 23:59h de dissabte, així, a partir de diumenge també s'acabarà el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya. Això sí, el Govern en funcions mantindrà la limitació de 6 persones a les trobades. De fet, per poder aplicar aquesta mesura diumenge, portarà la proposta entre demà i demà passat al TSJC per rebre'n l'aval.

La resta de restriccions, com ara la reobertura de la restauració fins a les 23 hores, es mantenen per ara.

Així ho han detallat Aragonès i Budó, en una roda de premsa conjunta. El vicepresident i la portaveu de l'executiu en funcions han assegurat que les dades epidemiològiques permeten prendre aquesta decisió. De fet, el Govern no impulsarà per ara cap modificació legal per preveure un nou toc de queda, decretat per Catalunya. Segons ha argumentat Aragonès, no és pas necessari.

"No especularem amb escenaris de futur", ha justificat el vicepresident amb funcions de president, que ha insistit en "no atabalar més ni confondre a la gent".

D'altra banda, el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret que habilita les comunitats autònomes a recórrer al Tribunal Suprem si els tribunals autonòmics tomben les restriccions que imposin després de l'estat d'alarma. A partir del 9 de maig, els tribunals superiors de justícia de cada autonomia hauran d'avalar les mesures que limitin drets fonamentals.

El decret modifica la llei que regula el contenciós-administratiu i permet que les autonomies puguin presentar recurs de cassació al Suprem, una possibilitat que no tenien fins ara. Així doncs, l'alt tribunal espanyol tindrà l'última paraula i unificarà doctrina en cas que tribunals autonòmics adoptin criteris diferents.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que el decret dona "suport legal" a les autonomies per "mantenir mesures de protecció excepcional" contra la covid-19. En roda de premsa aquest dimarts, Calvo ha dit que la norma dona un "paraigües de protecció". Calvo ha argumentat que, d'aquesta manera, es pot afrontar la sortida de l'estat d'alarma amb "tranquil·litat i seguretat". Segons la vicepresidenta primera, que el Suprem tingui "l'última paraula" dona "seguretat jurídica" i garanteix la "igualtat" entre autonomies perquè podrà "unificar doctrina".

Segons la vicepresidenta, les comunitats poden plantejar restriccions com el toc de queda o el tancament perimetral de les autonomies sense estat d'alarma però caldrà que els tribunals ho avalin. El fet que puguin recórrer al Suprem ofereix "més garanties a les decisions que prenguin".