En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Responsables del muntatge per Temps de Flors a les escales de la catedral. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Com diu el seu eslògan, 'Temps de Flors. A Cel Obert', la mostra d'aquest any és 100% exterior. No es podrà entrar als patis ni tampoc a llocs emblemàtics de la ciutat de Girona.

Tot i això, des d'aquest dissabte i fins al dia 16 Girona s'omplirà de muntatges florals.

Aquesta 65a edició en tindrà 90, que es repartiran en 83 espais exteriors. I per primer cop, la mostra s'obre a més barris de la ciutat (en concret, a nou). Ara bé, l'atracció que desperta el Barri Vell –on s'hi concentren els monuments- és innegable. I això, de fet, ja es veu donant una ullada al plànol i a les quatre rutes que proposa l'Ajuntament per resseguir els muntatges.

L'itinerari pel Barri Vell i els seus entorns (Mercadal i Sant Daniel) concentra fins a 62 dels espais. La resta es reparteixen entre Fontajau, Germans Sàbat i Taialà (aquí n'hi ha quatre); la zona de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla (sis més) i, per últim, el recorregut que abraça l'Eixample, la Devesa, el Pla de Palau i Montilivi (on hi ha els onze restants).

Per evitar aglomeracions al Barri Vell, l'Ajuntament hi farà controls d'accés. Hi haurà cinc punts d'entrada i quatre de sortida, i l'aforament màxim a la zona serà de 10.000 persones. Quan se superi aquest límit, els accessos es tancaran fins que l'afluència de visitants torni a estar per sota d'aquest topall.

En punt neuràlgic del 'Temps de Flors', innegablement, són les escales de la Catedral. I avui, el ritme aquí hi és frenètic. Els membres de l'associació Amics de les Flors, que aquest any s'encarreguen de decorar l'escalinata, van amunt i avall perquè demà al matí –la inauguració oficial serà a les onze- estigui tot a punt.

En altres edicions, els voluntaris de l'associació es repartien i s'encarregaven de decorar espais tancats (com les Sarraïnes, els soterranis de la Catedral o els Banys Àrabs). Aquest any, el que han fet ha estat ajuntar-se tots i encarregar-se del muntatge floral a l'escalinata. Que aquest matí, ja llueix una gran catifa de gespa que baixa pels graons, damunt la qual hi ha diferents muntatges.

"Hem fet com una gran riuada verda, que surt des de la plaça dels Apòstols i va fent onades aprofitant els graons", explica la portaveu dels Amics de les Flors, Roser Corcoy. Al llarg de l'escalinata, s'hi han disposat diferents muntatges que s'han pogut veure en edicions anteriors de la mostra. Hi ha, per exemple, un pastís nupcial fet de flors, dos grans llibres, un menjador barroc, una porta vermella d'estil japonès –un tori- que dona la benvinguda o, al capdamunt, estructures de fusta que recreen les ales de l'àngel de la Catedral.

"Hem volgut que aquest any l'escalinata fos un record de tots els anys de Temps de Flors", explica Corcoy. "Sabem que els espais tancats no es podran obrir al públic, però els voluntaris estem il·lusionats", explica. També, en referència al fet que, l'any passat, la covid-19 va obligar a suspendre la mostra.

Aquest 2021, a més, es podrà tornar a passar per les escales de la Catedral. Això sí, els visitants només ho podran fer de pujada. Per garantir la seguretat, s'ha establert que l'escalinata sigui de sentit únic. Com també passarà amb el carrer de la Força, però en aquest cas al revés (perquè serà només de baixada).

La portaveu de l'associació concreta que, tot i que els muntatges són una feinada per als voluntaris, poder recuperar el Temps de Flors és una alenada d'aire enmig de la pandèmia. "Ho fem de grat per Girona, perquè l'hostaleria i el comerç se'n surtin", diu Roser Corcoy. I per acabar, un missatge d'esperança. "Tant de bo tot això passi i l'any vinent tinguem un Temps de Flors com els altres", conclou.

A l'escalinata de la basílica de Sant Fèlix, un altre dels punts que tradicionalment concentra visitants, aquest any el muntatge també recorda un riu. En aquest cas, però, l'Onyar (que passa al costat del temple). L'escola d'art floral Smilax, que el 2019 va decorar les escales de la Catedral, hi ha recreat un riu vegetal, amb diferents meandres on hi ha flors.

"El treball es titula 'Fluint', i això és precisament el que hem volgut representar; un riu que flueix", explica el director de l'escola, Dídac Pérez. "Hem agafat conceptes del 'land art' i, tot i que ara no es pugui veure perquè és de dia, a la nit el muntatge s'omplirà de diferents punts de llum que canvien de color, una mica per recordar també l'estampa de les cases de l'Onyar", concreta Pérez.

L'escola d'art Smilax ja és una de les deganes del Temps de Flors, perquè porta més de vint anys participant a la mostra. El seu director admet que l'any passat els va saber greu haver-la d'anular, però que no hi havia més remei perquè l'esclat de la covid-19 hi obligava. "Ara estem encantats d'haver pogut tornar", conclou Dídac Pérez.

La Catedral i Sant Fèlix són dos dels muntatges que es veuran al Barri Vell. Però qui passegi pels barris també se'n trobarà altres que criden l'atenció, com la plaça de l'Assumpció de Sant Narcís. Aquí, s'hi barregen carbasses, flors (reals i de plàstic), llaços, mans dibuixades per canalla... que omplen els diferents parterres que hi ha a la plaça.

Per descobrir-los tots, els visitants podran fer-ho a partir de demà al matí. I fins al dia 16 de maig. Això sí, tenint en compte les restriccions obligades per la pandèmia.