En directe: La dansa catalana - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha fet una crida a la "corresponsabilitat" per evitar aglomeracions com les del cap de setmana passat, quan va decaure l'estat d'alarma.

Ha afegit que és "evident" que es pot sortir però ha alertat que les mesures per evitar contagis continuen vigents i ho estan "tant a les cinc de la tarda com a les tres de la matinada".

El portaveu dels Mossos, Joan Carles Molinero, ha detallat que la policia tindrà una presència "més activa i més dinàmica" en els punts habituals de concentracions de gent i 'botellons'. No es tracta d'un dispositiu específic sinó que s'han donat instruccions a les unitats de seguretat ciutadana i a les d'ordre públic que treballen de forma ordinària "perquè facin un especial incís" en els punts habituals de concentracions i 'botellons'.

Ha afegit que aquest control es fa durant les 24 hores del dia, ja que ara no hi ha restriccions horàries.

L'objectiu és "intentar garantir al màxim que la gent gaudeixi dels carrers però amb sentit de responsabilitat", ha dit el comissari.

De la seva banda, Sàmper ha demanat no oblidar que tot i que diumenge passat va acabar l'estat d'alarma la pandèmia de la covid-19 continua vigent. "Ara el moment és positiu però no oblidem que la corresponsabilitat és necessària per poder doblegar la pandèmia", ha manifestat.

El Departament d'Interior ha fet també balanç dels incompliments registrats des del primer estat d'alarma, que va entrar en vigor el 14 de març del 2020, i fins la fi del segon, el passat 9 de maig. En aquest període, els mossos i els policies locals han aixecat 445.445 actes, de les quals 170.000 durant el primer estat d'alarma, 242.000 durant el segon i 33.000 en el període entremig.

Del total, 278.988 han estat per incomplir les restriccions de mobilitat, unes 68.000 (15%) per no dur la mascareta i un 8%, més de 35.000, per desobediència, resistència o falta de respecte a agents de l'autoritat. Per territoris, els 28% (125.0000) s'han aixecat a la regió metropolitana nord, el 20% (87.000) a la sud i el 18% a la regió de Barcelona (80.300).

Paral·lelament, s'han detectat 568 estafes vinculades amb la pandèmia, per exemple per la venda falsa de vacunes o de material sanitari o de desinfecció.

Pel que fa a la mobilitat, de l'1 de febrer al 2 de maig, amb restriccions de mobilitat, es van realitzar 114 controls en vies ràpides d'entrada i sortida de Catalunya i es van aixecar 235 actes per incompliments de la normativa. També s'han fet 361 controls de mobilitat als parcs naturals des del cap de setmana del 23 i 24 de gener fins al passat; i s'han aixecat 317 actes per vulneracions de les restriccions vigents en cada moment.

Del total de sancions, se n'han cobrat 18.000 de les del primer estat d'alarma, que equival a uns 3 MEUR; i un 11% de les de la segona etapa, que equivalen a uns 3,1 MEUR, segons han explicat Sàmper i la consellera de Salut, Alba Vergés.

Tots dos han comentat que les sancions es van gestionant de tal manera que s'evita que prescriguin. De fet, Sàmper ha afirmat que no els consta que hi hagi cap expedient prescrit. Vergés ha reiterat que la majoria de sancions són per no dur mascareta, les que tenen un procés més fàcil; però que la resta són més complicades de tramitar ja que s'ha d'anar "cas per cas" analitzant la situació i les restriccions del moment.