El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat aquest dijous les mesures cautelars subsidiàries demanades pel Gremi d'Hostaleria sobre les mesures anti-covid del Govern en vigor el 9 de maig.
Ha acordat allargar el tancament de bars i restaurants d'11 a 12 de la nit, ampliar l'aforament interior del 30 al 50% i recuperar el consum en barra. Les mesures entren en vigor aquest mateix dijous, després que ja s'hagin comunicat a les parts afectades.
Es dona la circumstància que el Govern preveia ampliar l'horari fins a les 12 de la nit a partir de dilluns que ve mantenint l'aforament interior al 30%. La resolució s'ha adoptat per majoria de cinc magistrats contra quatre, que han presentat dos vots particulars.
La decisió s'ha pres per l'anomenada sala de discòrdia de la sala contenciosa-administrativa de l'alt tribunal català, ja que reunits els magistrats de la secció competent en la matèria, la secció tercera amb un total de sis magistrats, la votació va quedar tres a tres.
La llei preveu la convocatòria de la denominada sala de discòrdia, òrgan col·legiat previst per superar la impossibilitat d'obtenir una majoria. Seguint el torn establert per les normes de repartiment, d'acord amb la matèria, s'han incorporat 3 magistrats a la deliberació de la sala, cosa que feia un total de 9 magistrats per deliberar.
La petició del Gremi d'Hostaleria tenia, en el seu recurs, una sèrie de demandes que van ser desestimades, per la qual cosa la sala només ha debatut sobre les mesures cautelars subsidiàries, és a dir, sobre la segona opció presentada en el recurs.
La resolució aprovada per cinc dels nou magistrats imposa ampliar l'aforament a l'interior de la restauració fins al 50% i l'obertura fins a la mitjanit. Consideren que les mesures imposades són de caràcter "desproporcionat i arbitrari" i que no els poden fer esperar que hi hagi "sentència ferma" perquè aquesta podria arribar "massa tard".
El tribunal argumenta que no poden permetre una obertura total perquè "la pandèmia encara no ha desaparegut", consideren que la vacunació ha millorat la situació i critiquen que l'administració no ha aportat "cap justificació específica" a les limitacions imposades a la restauració. Justifiquen la decisió tenint en compte que aquest mateix dijous s'ha permès l'ampliació a 10 del nombre de persones en reunions familiars i socials.
Per aquests motius accepten adoptar les mesures cautelars sol·licitades pel Gremi de Restauració de Barcelona d'obrir fins a mitjanit, ampliar l'aforament fins al 50% de l'autoritzat, ampliar a 6 el nombre de comensals per taula o més si són de la mateixa unitat de convivència i restablir el consum en barra, amb una separació entre les persones d'un metre i mig.
Els magistrats Manuel Táboas, Francisco López Vázquez, María Luisa Pérez Borrat i Isabel Hernández Pascual signen un dels dos vots particulars on defensen que no comparteixen els criteris de la majoria. Consideren que no s'haurien de denegar les mesures cautelars perquè la pandèmia no ha acabat i cal seguir limitant l'activitat.
Els quatre magistrats sostenen que informes de l'Agència de Salut Pública justifiquen mantenir restriccions perquè les trobades afavoreixen la transmissió del virus, i en canvi "no s'aporta informe tècnic de similar qualificació que els contradigui o desvirtuï".
També fan referència a diversos estudis que van investigar el paper de l'hostaleria en l'epidemiologia de la covid-19 que evidencien que "el tancament dels locals d'hostaleria és una de les mesures més efectives per disminuir la incidència i mortalitat de la covid-19".
Per aquests motius considera que "no és irracional o arbitrari utilitzar la mateixa tècnica de control de l'activitat de restauració amb limitacions d'horari i aforament" i ho justifiquen amb la voluntat de preservar la salut de la ciutadania. Per això neguen que les restriccions signifiquin "perjudicar arbitràriament" a la restauració.
El segon vot particular està signat per la magistrada María Luisa Pérez Borrat i critica la composició de la sala de discòrdia on s'ha pres la decisió. En concret, apunta que la magistrada Núria Bassols no és magistrada de la sala contenciosa administrativa, i sosté que s'haurien d'haver cridat només a magistrats de la mateixa sala.