La 16a edició del Festival Inund'Art arriba aquest divendres 28 de maig a Girona amb 34 propostes artístiques al llarg de tres setmanes i a més espais de la ciutat.
La directora artística del festival, Raquel Morón, ha detallat que hi ha "un compromís molt clar de reforçar el món artístic" i per fer-ho, l'Inund'Art segueix apostant pels recorreguts sensitius. Es tracta d'un nou corrent artístic que la mostra va començar a implementar ara fa uns anys i aquest any programa cinc recorreguts.
Un d'ells és el que Francesc Serra ha ideat per a persones que estan aïllades per la covid-19. Es diu 'Sortim a passeig' i consisteix en un passeig virtual a través d'una videotrucada i un altre dispositiu creat per l'artista que ha de permetre recordar les sortides a l'exterior. Serra actualment està treballant amb una creació en una residència de gent gran, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia. A partir d'aquest cap de setmana, però, obrirà aquest recorregut "a persones aïllades per la covid-19 i també gent amb problemes de mobilitat".
L'Inund'Art d'enguany també proposa un relat itinerant en què els espectadors hauran de descarregar-se un àudio al mòbil i escoltar un relat que s'anirà desenvolupant a la vegada que els dona indicacions de carrers per on passar de la ciutat. Morón ha detallat que és una experiència per "dignificar la vida i la mort" i que també tindrà una vinculació amb la pandèmia.
Per altra banda, el festival proposarà un recorregut reservat per a dues persones en què aquells qui s'inscriguin rebran el punt de trobada poc abans de començar. A través d'aquest recorregut sensitiu s'explorarà un itinerari de forma "molt romàntica i poètica".
Però els organitzadors també plantegen iniciatives similars per a públic familiar. Una mostra és el que hi haurà en el refugi antiaeri, obert a sis persones i que és part d'un treball de Final de Màster.
La directora artística de la mostra artística ha destacat la importància d'aquests recorreguts sensitius com un "espai híbrid" en què "l'espectador es converteix en viatger". A més, Raquel Morón ha insistit en què "l'obra no tindria sentit sense el públic" perquè acaba interaccionant amb el muntatge a través de diferents vies.
Per tal d'explorar amb profunditat en aquesta nova corrent artística, l'Inund'Art ha organitzat una formació pel 12 de juny centrada en aquest tipus de muntatges. Anirà a càrrec de Gabriel Hernández, director adjunt de la companyia Teatro de los Sentidos. L'objectiu d'aquesta formació és explorar el recorregut d'aquest tipus de muntatges i també convertir-se en "un punt de trobada entre artistes".
A banda dels recorreguts sensitius, l'Inund'Art també ha programat dues propostes artístiques que s'han elaborat amb la col·laboració dels alumnes d'un institut. Per una banda hi ha l'artista local Denys Blacker que ha elaborat una instal·lació amb els alumnes de 3r i 4t d'ESO de l'institut Jaume Vicenç Vives de Girona. Per altra banda, Sira Aymerich i Raquel Viñuales han creat una 'performance' conjunta amb els alumnes de 4t d'ESO de l'institut de Celrà.