El festival Temporada Alta de Girona arriba aquest 2021 als 30 anys amb una programació que superarà els 80 espectacles presencials.
Dins d'aquestes propostes ja se n'han avançat 24, que són les produccions pròpies i coproduccions que té el festival previstes per aquesta tardor.
La primera d'elles és una obra que s'havia d'estrenar l'any passat però la pandèmia va obligar a aplaçar-ho i ara es convertirà amb la inauguració de la 30a edició del certamen d'arts escèniques. Es tracta de l'obra 'L'oncle Vània', d'Anton Txèkhov i que estarà dirigit per Oskaras Koršunova.
El director, que ja havia participat en altres edicions amb el Temporada Alta, ha avançat que amb aquest muntatge busca "veure el reflex" d'ell mateix i, a la vegada, "del món". Koršunova ha detallat que a 'L'oncle Vània' es parla de molts temes d'actualitat com ara l'ecologia. A més, el lituà ha afirmat que en el muntatge es mantindrà aquesta essència de l'autor a l'hora de portar "els personatges a la vora de l'abisme".
Aquesta coproducció es podrà veure a Salt en la inauguració del festival i posteriorment es representarà al Teatre Lliure. 'L'oncle Vània' està interpretat per Ivan Benet, Raquel Ferri, Anna Güell, Julio Manrique, Lluís Marco, Carme Sansa i Júlia Truyol
Per altra banda, una producció pròpia és 'El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquell lloc', de l'autor Josep Maria Miró. En aquesta ocasió, Miró planteja un monòleg que serà interpretat per Pere Arquillué. L'autor ha destacat que parla sobre "la destrucció de la vellesa" en un text en què un sol actor haurà d'interpretar "set veus" de gèneres i edats diferents. "És com un ritual d'exorcisme", ha detallat Miró.
Pel que fa a les coproduccions internacionals, destaca 'Bros' de Romeo Castellucci. En aquest cas és un muntatge que el festival produeix amb altres 12 teatres i certàmens europeus. A 'Bros' es podrà veure una comissaria de policies amb uns actors que pugen a l'escenari sense tenir cap noció de l'espectacle. Quan pugin, els donaran un auricular i a través d'aquí "rebran les ordres amb el que han de fer", ha detallat el director artístic adjunt, Narcís Puig.
La temàtica és "la responsabilitat i la imprevisibilitat de la llei", tal com ha avançat Puig. A través de les ordres que rebrà cada actor s'intenta explicar com una llei pot ser imprevisible. Puig ha remarcat que no serà un espectacle purament d'improvisació, però sí que cada funció tindrà un resultat diferent en funció de com els actors executin les ordres.
Per altra banda, el Temporada Alta acollirà el primer espectacle del projecte europeu People Power Partnership (PPP) en què un grup de 16 ballarins actuarà al carrer amb una proposta de dansa urbana. El festival també coprodueix el nou muntatge d'Angélica Liddell, 'Terebante', que s'estrenarà a l'Estat en el marc del festival gironí. Dins de les coproduccions també en destaca la companyia Cirque Aïtal que presentarà 'Saison de cirque', que serà l'últim espectacle del projecte transfronterer Pyrenart.
El festival està treballant en una programació presencial de més de 80 espectacles. La previsió és que de cara a la tardor puguin omplir un 70% de les butaques disponibles per l'optimisme que es transmet en la millora de la pandèmia. El director del festival, Salvador Sunyer, ha alertat que si les autoritats sanitàries reduïssin l'aforament d'espectacles culturals al 50% "ho passaríem molt malament" a nivell pressupostari.
Per altra banda, Sunyer ha avançat que aquest any també hi haurà una programació que es podrà veure a distància. El director no ha detallat la programació perquè encara hi estan treballant, però sí que ha explicat que "no hi haurà tanta varietat" de formats. L'objectiu és apostar per tots aquells espectacles que van funcionar correctament l'any passat i explorar-los amb profunditat aquest 2021.
A més, el Torneig de Dramatúrgia tornarà aquesta tardor i ho farà amb un format híbrid, en què la gent ho podrà veure des de casa o anant físicament a la sala la Planeta de Girona.