L'exconsellera de Cultura i nova presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga, enceta l'etapa capdavant de l'ens amb l'objectiu d'augmentar la "difusió" dels guardons gironins.
L'objetiu és fer-los arribar arreu i, fins i tot, aconseguir "traduir les obres".
Vilallonga ha assegurat que encara el mandat amb vocació de "continuïtat" respecte del seu predecessor, Joan Domènech, però també amb voluntat de "renovació". En aquest sentit, ha assegurat que vol aconseguir que els premis mantinguin el prestigi i siguin "encara més coneguts". També trobar més finançament amb "aportacions" per a activitats concretes.
"La cultura catalana és precària. És difícil viure d'escriure i, per tant, és necessari que hi hagi premis literaris que puguin dotar econòmicament escriptors perquè ens puguin donar grans obres", ha dit Vilallonga.
Durant la roda de premsa de presentació dels eixos del seu mandat, la nova presidenta ha dit que pretenen que "l'ús social" del català estigui cada vegada més estès i que "la gent s'enamori de la llengua i vulgui parlar-la". "Perquè l'ús en aquests moments no és el millor i el català se salvarà si el parlem, el llegim i l'escrivim", ha assegurat.
Sota aquesta premissa, Vilallonga ha anunciat que encara una etapa de "continuïtat" però amb certa "renovació" i s'ha marcat com a principal objectiu estendre la "difusió" dels guardons gironins. També mantenir-ne el prestigi i, si és possible, aconseguir traduir les obres dels guanyadors a altres idiomes.
L'objectiu, en definitiva, passa per fer-los arribar arreu. "No només a terres gironines, sinó a la resta de Catalunya, països catalans i encara més enllà", ha afirmat.
Vilallonga ha destacat la tasca que durant els últims set anys ha fet el seu predecessor, Joan Domènech i ha assegurat que li deixa una fundació amb els comptes "molt ben sanejats". Malgrat això, ha dit que, a banda de les aportacions de les grans administracions, els cal trobar noves ajudes per activitats concretes. "Creiem que el que ha de funcionar és el finançament público-privat", ha dit.
També ha explicat que preveuen "teixir" noves aliances amb "actors culturals" per tal de difondre els autors i guanyadors dels guardons. En definitiva, ha dit, "difusió, visibilitat i mantenir l'excel•lència".
Vilallonga també ha anunciat durant l'acte que donaran a conèixer els guanyadors dels premis el proper 22 de juny i que la "festa" dels premis literaris gironins es farà el 21 de setembre a l'Auditori de Girona, en una gala conduïda per Màrius Serra. "Crec que és un dia importantíssim per a la cultura catalana i es fa a Girona", ha insistit la nova presidenta de la fundació.
D'altra banda, Vilallonga també ha destacat l'increment en el nombre d'obres que opten al premi Bertrana. En concret, 124 obres, 46 més que l'any passat. Un increment que també ha estat especialment destacable en les propostes de poesia. En aquest cas, són 170 els originals que aspiren al guardó Miquel de Palol, més del doble dels que hi havia ara fa un any.
En canvi, els premis Carles Rahola d'assaig i Ramon Muntaner de literatura infantil compte amb 27 i 33 obres, gairebé les mateixes que es van presentar l'any 2020. Tot i que bona part de les propostes són d'autors de Catalunya, el País Valencià i les Illes, també s'han rebut originals de diversos llocs del món com Londres, Lexington, Umea, Lió o Califòrnia.