Aquest divendres 4 de juny han entrat en vigor les noves mesures aprovades dimecres passat pel Govern i que tenen el vistiplau del Procicat.
Un dels canvis és l'horari a la restauració, que a partir d'ara tant bars com restaurants poden obrir fins a la 1 de la matinada.
També s'amplia l'horari fins a la 1h a les activitats culturals, esportives, botigues de conveniència i establiments comercials annexos a gasolineres.
D'altra banda, es permet el consum d'aliments i begudes en reunions en espais públics habilitats, com àrees de lleure o de pícnic, sempre que siguin de màxim deu persones. Aquest consum fins ara estava limitat i només es permetia si els àpats tenien relació amb sortides escolars o activitats educatives.
En relació a la restauració, es permet l'activitat dels establiments ubicats en locals com teatres, cinemes, auditoris, circs, sales de concert o cafès teatre. També en els espais especialment habilitats per a la realització d'espectacles públics en les instal·lacions i equipaments esportius es podran fer aquestes activitats de restauració.
Les mesures aprovades impliquen nous aforaments en diversos sectors. Concretament, passen d'un aforament del 50 a un 70% els mercats no sedentaris i fires mercats; els parcs, fires d'atraccions i activitats lúdiques en espais tancats; i els establiments i locals comercials de venda al detall. També en les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials.
A més, es permet l'accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Fins ara, aquest accés i ús estava restringit.
En el cas d'activitats culturals (arts escèniques i musicals i espectacles públics) i competicions esportives, que es desenvolupin en tot moment a l'aire lliure, en instal·lacions o equipaments que tinguin un aforament autoritzat superior a 15.000 persones, podran tenir un nombre màxim d'assistents del 20% de l'aforament si es compleixen algunes condicions.
En aquests casos, s'han d'establir espais sectoritzats, amb control de fluxos d'accés i sortida, banys i zones de restauració independents (no permeables entre si), amb un màxim de 3.000 persones en seients preassignats. També cal preveure circuits per evitar aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.
Fins ara, l'aforament màxim d’aquestes activitats era de 3.000 persones. Es manté igual per a activitats amb un aforament menor a 15.000 persones.
En el cas de parcs, fires d'atraccions i activitats lúdiques en espais tancats, l'aforament passa del 30 al 50%.
Per als equipaments cívics, s'incrementa del 50 al 70% si disposen de condicions de ventilació reforçades.
Un altre sector que experimenta canvis és el del joc, que incrementa l'aforament també del 50 al 70% amb algunes condicions. Les activitats de joc han de tenir un màxim de 500 persones (fins a 1.000 en condicions de ventilació reforçades i mesures de control d'aglomeracions). El màxim fins ara era de 100 persones i fins a 250 amb condicions de ventilació reforçades i mesures de control d’aglomeracions.
Per últim, s'elimina la restricció en l'ocupació de vehicles de transport públic fins a 9 places. Fins ara, l'ocupació de taxis i VTC de fins a nou places restava limitada a un màxim de sis persones, inclòs el conductor, i no es permetia l’ocupació del seient del costat del conductor.