Una trentena d'entitats demanen al Govern que ampliï el programa 'Obrim Girona' a tot Catalunya, després de l'èxit de la prova pilot.
Entre les entitats que ho demanen hi ha la Cambra de Comerç, els Col·legis de Farmacèutics, el Centre Blockchain de Catalunya o l'Associació de Sales de Concerts.
Els resultats del projecte mostren que només s'han trobat 3 positius entre les 1.350 persones que van anar a restaurants, sales de festes o concerts sense mantenir les distàncies de seguretat després de fer un test d'antígens, de demostrar que estaven vacunats o havien passat la covid, sempre amb la validació d'una farmàcia.
Els impulsors volen fer un pas més i facilitar la reobertura de sectors com l'oci nocturn o les fires a l'estiu gràcies a aquest sistema de certificats digitals.
La iniciativa buscava crear espais segurs, de Molt Baixa Capacitat de Contagi (MBCC). Per accedir-hi, calia demostrar a través d'un certificat que s'estava vacunat, s'havia passat la malaltia i es tenia anticossos o s'han fet un test d'antígens amb resultat negatiu en les últimes hores.
El certificat es generava en una aplicació i havia de ser validat per una farmàcia. En cas de necessitar passar el test, la prova es feia també amb la supervisió d'un farmacèutic. El test tenia un cost de 8,5 euros per l'usuari i si només es necessitava el certificat, s'havien de pagar 2,5 euros.
El 85% dels participants d''Obrir Girona' es va fer un test d'antígens abans d'assistir en un dels esdeveniments que es van celebrar entre el 23 d'abril i el 22 de maig, i entre els quals hi havia un concert del grup Manel amb 1.000 assistents.
En aquest projecte de recerca, s'han estudiat dos grups de persones: els que assistien als esdeveniments i tres contactes dels participants durant 14 dies. Un cop acabada el monitoratge, s'ha constatat que "no hi ha diferències entre les incidències" de covid dels que van participar en l'assaig clínic i els altres, fet que demostra que es poden celebrar esdeveniments "de manera segura i sense incrementar el risc", ha explicat Rafa Ramos, investigador en cap de l'estudi en la presentació de resultats.
Ramos ha afegit que els 3 positius es van detectar més de 7 dies després, fet que pot significar que els contagis no fossin fruit d'aquests actes.
Una de les traves per ampliar i consolidar aquest programa és la dificultat de les farmàcies d'accedir als testos d'antígens, que hauria d'autoritzar l'Agència Espanyola del Medicaments. Rosa Núria Aleixandre, presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, ha remarcat que en aquest assaig clínic els testos d'antígens els ha hagut de comprar el Col·legi.
Un dels punts forts del projecte, segons els seus impulsors, és la seva interoperabilitat ja que esdeveniments molt diferents podrien compartir el mateix sistema d'autorització de certificats i no haver d'assumir el cost de crear una infraestructura pròpia. Així, totes les aplicacions de la iniciativa Obrir, com l'AOKpass, l'aplicació del festival Cruïlla, o Libertypass, podran compartir el mateix sistema de creació i validació de certificat.
Aquest sistema aposta per obrir espais segurs mentre els índexs de vacunació no assegurin la immunitat de grup, fet que podria beneficiar sectors com el dels espectacles i l'oci nocturn. En la presentació de l'acte, Jordi Herreruela, director del festival Cruïlla, que aquest estiu es proposa cribar cada dia els 25.000 assistents, ha fet una crida al Govern perquè "agafi com a pròpia" la proposta d'Obrir. "El sector de l'oci nocturn es podria obrir demà si els testos fossin a les farmàcies", ha dit Herreruela, que ha assegurat que aquest sistema "és l'únic que garanteix no tornar a confinar-nos" davant l'arribada d'una nova soca o fins que la vacunació no arribi a tothom.
En la mateixa línia, Lluís Torrents Cruz, president Associació Sales de Concerts de Catalunya, ha assegurat que el protocol que es presenta "pot permetre accelerar la recuperació" d'un sector com l'oci nocturn que fa 15 mesos que està tancat. Torrents, que és codirector i gerent de la sala Razzmatazz, ha lamentat no haver comptat amb la col·laboració de les administracions en el projecte des del primer moment. "No hem de tenir por de ser pioners", ha dit abans de demanar que es posin a treballar per "recuperar les activitats habituals i perquè puguem tornar a ballar i a gaudir d'aquests moments de felicitat".
També han estat molt perjudicades per la pandèmia les fires i congressos, un sector que genera 50.000 llocs de treball a Catalunya i que per funcionar ha de ser presencial, ha remarcat Coralí Cunyat, presidenta de la Federació de Fires de Catalunya, ha remarcat la importància d'un sector. "L'ús de la tecnologia ens permetrà tornar a la presencialitat amb agilitat, confidencialitat i seguretat. Catalunya és un país de fires, necessitem reobrir i tornar i necessitem aquest projecte", ha dit.
Tot plegat és possible gràcies a la tecnologia blockchain que permet gestionar totes les dades personals dels usuaris de manera descentralitzada i respectant la privacitat. "Un cop el farmacèutic certifica la teva situació de salut respecte a la covid, aquestes dades s'encripten en el teu mòbil i no viatgen d'allà. El blockchain permet que les nostres dades les tinguem nosaltres i no servidors que no sabem per què les fan servir", ha explicat Quirze Salomó, president executiu del Centre de Blockchain de Catalunya.
Els impulsors d'Obrir Girona han insistit que aquest protocol pot servir per millorar la salut mental de la població jove, que ara mateix no sap quan es podrà vacunar ni si podrà estar immunitzat aquest estiu. "Els adolescents i els joves han tingut un any crític i psicològicament estan molt afectats i se'ls hi ha de donar una via d'escapada i aquesta seria una possible solució", ha dit Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona. La presidenta de l'ens cameral ha fet una crida a continuar el projecte iniciat perquè tot i el bon ritme de vacunació "estem lluny de poder-nos relaxar i de dir que això ha acabat".