El Procicat ha aprovat aquest dimecres un nou paquet de mesures que s'aplicaran a partir del proper dilluns 21 de juny.
La secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha assenyalat que l'obertura de l'oci nocturn i les altres mesures que la resolució flexibilitza s'emmarquen en una "tendència descendent" de la covid-19 a Catalunya gràcies a l'avanç de la vacunació i amb l'objectiu de trobar un "equilibri" entre la pandèmia i la "normalització de la vida quotidiana".
Ara bé, Masó ha recordat que la pandèmia no ha acabat i que la situació epidemiològica "no està plenament normalitzada". Hi ha 512 pacients ingressats als hospitals i 179 a les UCI a causa del coronavirus.
El subdirector general de Drogodependències de Salut, Joan Colom, que és qui ha portat la interlocució amb el sector de l'oci nocturn aquestes setmanes, ha destacat el registre dels clients que es guardarà durant un mes per garantir la traçabilitat en cas de detectar-se un brot de coronavirus que pogués haver-se originat en un local.
Les discoteques amb capacitat de més de 500 persones hauran de portar aquest registre a través d'un sistema de venda anticipada d'entrades i les més petites, el podran fer manual.
Com a regla general es marca una distància d'1,5 metres i un aforament del 50% a l'interior i sense limitacions a l'exterior. Es podrà consumir a la barra si es preserva la distància de l'1,5 metres i en taules de 6 persones a l'interior i de 10 a l'exterior.
Colom ha destacat que les discoteques, que acumulen 15 mesos de tancament, s'han compromès a promoure consells de prevenció de contagis a través de la megafonia o altres canals, com per exemple els mateixos discjòqueis. També ha recalcat que volen confirmar la hipòtesi que obrir l'oci nocturn regulat ofereix més garanties de seguretat que no pas els actuals botellons.
L'oci nocturn recuperarà les pistes de ball sempre que els clients portin mascareta i no consumeixin en aquest espai. Colom ha exposat que "era clau" pel sector obrir aquests espais i per això s'han fet proves a l'Apolo, el Sant Jordi i Sitges.
El Procicat també ha aprovat aquest dimecres que les reunions de més de 10 persones de bombolles de convivència diferents ja no estaran prohibides, sinó que només serà una recomanació evitar-les des del dilluns vinent. Les trobades socials es podran fer sense cap prohibició del límit de persones.
També s'autoritza que s'habilitin espais de ball com els envelats a les festes majors.
La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha destacat que cal seguir "aplicant el sentit comú, evitar aglomeracions i respectar les mesures bàsiques de mascareta, neteja de mans, distància i ventilació".
Pel que fa a l'hostaleria i la restauració el nombre màxim de comensals per taula passen a ser 6 persones a l'interior i 10 en terrasses. La distància entre taules o grups de taules passa de 2 metres a 1,5 metres.
Les sales de joc, casinos i bingos, podran tancar a la 1 matinada, fins ara ho havien de fer a les 22 hores.
Les instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats sense ventilació reforçada podran fer activitats grupals eliminant la limitació de 10 persones però limitant l'aforament en un 50%. Les activitats s'han de desenvolupar sempre amb mascareta menys a les piscines.
Les assemblees d'entitats de base associativa podran tenir reunions d'un màxim de 1000 persones a l'interior i 3000 a l'exterior, unes limitacions que fins ara eren de 500 i 1000 persones respectivament.
S'elimina la limitació de 10 alumnes per aula en les activitats formatives o educatives no reglades presencials i d'esport escolar, i també en el lleure eductiu i inclusiu dirigit a persones amb discapacitat.
Pel que fa als equipaments cívics es podran fer activitats cíviques i comunitàries grupals fins al 70% de l'aforament autoritzat si es garanteix la ventilació mínima segons la regulació vigent.