Les comarques gironines s'afegeixen al projecte d'Àrees 5G que impulsa la Generalitat per estendre la revolució digital al territori i impulsar sectors clau de l'economia.
L'objectiu, afirma el director general d'Innovació i Economia Digital, Daniel Marco, és "generar igualtat d'oportunitats a tots els ciutadans de Catalunya, visquin on visquin".
L'estratègia és fomentar la col·laboració publicoprivada per millorar el dia a dia de la ciutadania i, al mateix temps, fomentar la competitivitat de l'economia local.
La voluntat de les Àrees 5G és convertir Catalunya en un pol de referència internacional de les tecnologies digitals avançades. "Són el motor del segle XXI; per això, volem accelerar-ne el desplegament arreu del país i promoure la transformació dels diferents sectors productius", subratlla el director general.
En definitiva, es tracta d'innovar des del territori i per al territori, fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes. Per això, l'Àrea 5G va intrínsecament lligada al desplegament de la fibra òptica arreu del territori (que es preveu haver estès a tots els municipis gironins al 2023).
"Volem tenir un territori connectat i vertebrat, que generi igualtat d'oportunitats a tots els ciutadans, visquin on visquin", subratlla Daniel Marco. També, en referència a què la pandèmia ha fet canviar els hàbits laborals. El director general afegeix, a més, que la tecnologia 5G s'estima que arribi a generar fins a 2,3 milions de llocs de treball a Europa en els propers anys. "I el que volem, és que molts siguin al nostre país", subratlla.
Per això, l'Àrea 5G Girona també es focalitza en millorar la competitivitat de les empreses del territori. Ho farà creant laboratoris, fent workshops i impulsant projectes pilot, que permetin a les empreses millorar el seu model de negoci a través de les noves tecnologies.
A les comarques gironines, el projecte se centrarà en diversos sectors clau de l'economia gironina. Són el turisme, la cultura i els esports, la indústria 4.0 i l'alimentària, la mobilitat, i la gestió de l'aigua.
Precisament, durant la presentació, Marco ha subratllat que, en mobilitat, ja s'ha començat a treballar amb l'ATM de Girona. I que dins aquest camp, la demarcació també serà laboratori de proves del futur Corredor 5G del Mediterrani, on es preveu una inversió de 16 milions d'euros (MEUR) per impulsar la mobilitat connectada i autònoma tant a l'autopista AP-7 com a la línia d'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà.
L'abast geogràfic de l'Àrea 5G de Girona cobreix les comarques del Ripollès, la Garrotxa, l'Alt i el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, la Selva, el Gironès i la Cerdanya. Compta amb el suport i la col·laboració del Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç, l'Ajuntament i la Diputació de Girona, i l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (Aenteg).
Entre els agents del territori que ja s'han interessat a participar en els diferent projectes hi ha la Universitat de Girona (UdG), el Patronat de la Politècnica i els Campus Sectorials, el Patronat de Turisme, l'Asetrans, el Centre Blockchain de Catalunya o el Catalan Water Partnership.
El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, ha subratllat que és "imprescindible que el territori pugi al tren del 5G" per impulsar la competitivitat empresarial i desplegar aquells sectors estratègics. El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha posat l'accent en la importància de la "col·laboració publicoprivada" a l'hora d'impulsar l'Àrea 5G de Girona, i l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha insistit en la necessitat "d'empoderar tant la ciutadania com el teixit econòmic i comercial amb l'ús de les noves tecnologies".
El projecte d'Àrea 5G de Girona se suma a les que ja s'han impulsat a Terres de l'Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès i Catalunya Central. I que busquen dinamitzar sectors estratègics de cadascun dels territoris, com el rural, el ramader, l'agroalimentari, el sociosanitari, el comercial, el logístic, l'industrial, el turístic o l'energètic, entre d'altres.