En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Foto de família de la presentació del festival benèfic 'Girona en moviment'. / Foto: Fundació Oncolliga

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El festival benèfic 'Girona en moviment', que recapta fons per ajudar els malalts de càncer torna als escenaris aquest juliol després d'un any d'aturada a causa de la pandèmia.

Organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i l'Associació Cultural David Rodríguez, el festival se celebrarà del 15 al 18 de juliol i comptarà amb la participació de ballarins catalans i internacionals que ballen en companyies estrangeres de renom i que participen en el festival de manera totalment altruista, així com de companyies del país que estan lluitant per tirar endavant els seus projectes de dansa.

A la presentació de la 3a edició el festival, el director del festival, el ballarí i coreògraf gironí David Rodríguez, s'ha mostrat molt satisfet d'haver pogut tirar endavant el festival malgrat les dificultats extraordinàries provocades per la situació de pandèmia i de poder aportar un cop més "un petit granet de sorra per visibilitzar la dansa a Girona". Ha afegit, però, que és més pessimista que mai respecte al futur d'aquesta disciplina "davant del desinterès i desconeixença general de les institucions del país envers la dansa".

Malgrat tot, ha recordat que "els teatres a Girona en Moviment han estat sempre plens" i ha animat el públic gironí a assistir als espectacles que s'han programat aquest any, ja que "l'Oncolliga i els malalts de càncer ens necessiten més que mai".

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha declarat que els espectacles d'aquest festival són una "oportunitat única" per gaudir de dansa d'alt nivell i, alhora, contribuir amb l'Oncolliga: "És una entitat que fa una feina extraordinària i es mereix el suport de tots els gironins i gironines".

La presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, ha comentat que "ha sigut un any complicat" però remarca amb orgull que han aconseguit "no haver desatès ningú ni haver acomiadat ningú": "Estem molt contents de poder gaudir una altra vegada de la dansa i de ballarins que no havien pogut ballar mai abans a casa seva, fins que en David va impulsar aquest projecte i els va portar al festival".

Els plats forts d'aquesta edició seran la gala inaugural 'Catalunya dansa contra el càncer' (15 de juliol a les 21.00 hores a l'Auditori de Girona) i l'espectacle 'Comiat en dansa' (18 de juliol a les 20.00 hores al Teatre Municipal de Girona), on participaran el i la companyia de dansa contemporània Eyan Dance Company.

A la gala inaugural hi predominarà el repertori clàssic i neoclàssic i comptarà amb una vintena de ballarins, alguns dels quals, com Ada González, Marc Balló, Marià Huguet o Virginia Joëlle López, ja s'havien sumat a aquesta iniciativa de dansa solidària en anys anteriors. Com a novetat, la gala canvia d'escenari i es trasllada a l'Auditori de Girona, on espera omplir la Sala Montsalvatge.

La ballarina Alba Nadal és una de les que repeteix en el festival. Ballarà a la Gala i també a l'espectacle 'Comiat en Dansa'.

Pel que fa a l'espectacle que tancarà el festival el dia 18, el Ballet de Barcelona interpretarà la nova creació de dansa contemporània 'Tongues', amb coreografia de David Rodríguez, director del festival, i Luke Prunty. La peça, estrenada recentment al Teatre Condal de Barcelona, està inspirada en l'obra i la vida de Ludwig Wittgenstein, un dels principals filòsofs del segle XX.

L'espectacle es completa amb 'Carències', una peça de dansa contemporània interpretada per Eyan Dance Company, i l'estrena mundial de 'Casa d'àngels', un extracte d'una peça coreogràfica més llarga que tracta sobre com percebem els nostres àngels, i que està inspirada en textos de Mercè Rodoreda. La coreografia i interpretació d'aquesta peça són dels ballarins Alba Nadal, Luke Prunty i David Rodríguez.

Dins de la programació destaca també la projecció al Cinema Truffaut del 'Concert ballat pel món postcovid', un projecte audiovisual nascut de la col·laboració entre l'orquestra del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, dirigida pel Lluís Cavalleria, i ballarins professionals que han participat en diverses edicions de Girona en Moviment. En l'audiovisual, els ballarins interpreten peces de dansa neoclàssica i contemporània des de diferents llocs d'Europa seguint el repertori musical enregistrat per l'orquestra del Conservatori al Teatre Municipal.

La programació es completa amb una conversa sorpresa amb un coreògraf català que es podrà seguir per Youtube i Facebook, un vermut solidari familiar amenitzat amb tallers de Lindy Hop per a totes les edats a càrrec Laura Del Aguila i Micol Ferretti, i el taller infantil 'Un viatge al món del ballet”' on els ballarins Tess Buck i Vladimir Fortunenko faran demostracions, ensenyaran vestits i sabatilles de ballet i compartiran els secrets del món màgic del ballet. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració de El Foment de Girona i l'escola de dansa The Classical Ballet School.

El festival compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i la col·laboració d'una vintena d'empreses i professionals.