Els fets que han arribat a judici van passar ara fa dos estius. Entre el 24 de juliol i el 31 d'agost del 2019, l'acusat va cometre 6 atracaments a fleques-pastisseries del Baix Empordà.
Després que el detinguessin, ell mateix va admetre-ho davant el jutjat d'instrucció.
Avui al judici que s'ha fet al Penal 1 de Girona l'home no ha obert boca. Però aleshores, quan se li va prendre declaració, va explicar que havia actuat "per necessitat", que "no estava orgullós" del què havia fet i que va decidir cometre els robatoris "com a últim recurs" perquè no tenia diners. S'havia quedat a l'atur, no tenia recursos econòmics i necessitava alimentar els fills.
Sigui com sigui, però, el processat va actuar fins a sis vegades en cosa d'un mes i mig. Els seus objectius van ser establiments de Palamós, Calonge i Sant Feliu de Guíxols. Fins i tot, va arribar a cometre més d'un atracament a la mateixa fleca.
Segons han explicat les dependentes a qui va assaltar, el seu modus operandi era sempre el mateix. S'esperava a què arribés l'hora de tancar (al migdia o al vespre) i aprofitava el moment en què les treballadores es quedaven soles a dins l'establiment. Hi entrava a cara descoberta, passava a l'altra banda del mostrador i les amenaçava amb un ganivet exigint-los que li donessin els diners.
En alguns casos, l'home tan sols ensenyava el mànec de l'arma (que duia en una butxaca dels pantalons o en una bandolera). Amb això, aconseguia que les víctimes el deixessin fer i s'enduia la recaptació. En d'altres robatoris, però, segons han relatat les mateixes dependentes al judici, sí que els va arribar a exhibir el ganivet i els el va posar a tocar de la panxa.
La quantitat que aconseguia de cada atracament depenia del dia. Però en general, oscil·lava entre els 200 i els 400 euros. Després, un cop tenia els diners, el processat deia a les víctimes que s'esperessin cinc minuts abans de fer res i fugia corrents.
Els Mossos d'Esquadra, que ja l'havien identificat arran de les imatges de les càmeres de seguretat, el van poder detenir a principis de setembre del 2019. Precisament, una de les dependentes a qui havia assaltat se'l va trobar pel carrer a Sant Feliu de Guíxols –que era on vivia- i va alertar la policia.
El judici d'aquest dilluns al Penal 1 de Girona s'ha fet a batzegades, i la sessió s'ha hagut de suspendre en dues ocasions. D'entrada, perquè no s'havia informat a fiscalia que faltava un testimoni clau: la dependenta que va identificar el lladre i va permetre'n la detenció. Al final, la seva declaració s'ha fet mig per videoconferència, mig per telèfon.
Però a més d'això, també hi havia un agent dels Mossos que no hi ha pogut anar. I novament, la fiscalia –que l'ha acabat recusant- tampoc en sabia res.
Al final del judici, el fiscal ha demanat que es condemni l'acusat per sis delictes de robatori amb violència en establiment obert al públic amb l'ús d'arma. Sol·licita per a cadascun d'ells una pena de 4 anys, tres mesos i un dia de presó. És a dir, un global de 25 anys i mig i sis dies (si bé l'acusat només n'hauria d'acabar complint gairebé 13 entre reixes).
En matèria de responsabilitat civil, reclama que el processat pagui 420 euros a una de les asseguradores de les fleques assaltades en concepte d'indemnització.
La seva defensa, encapçalada pel lletrat Lucas Arias, considera aquesta petició del tot "desproporcionada". I fins i tot, la qualifica de "barbaritat". L'advocat entén que, en aquest cas, els sis delictes es poden tipificar com un robatori continuat. També, segons explica, tenint en compte que el lladre va actuar més d'un cop a la mateixa fleca i que va cometre els diferents atracaments en un període de temps curt i "per estat de necessitat".
Per això, Arias reclama que es condemni el seu client a 4 anys, 3 mesos i un dia de presó. L'advocat també subratlla que, amb les imatges de les càmeres, "no hi ha cap prova que s'exhibís l'arma" i que, de fet, el ganivet tampoc es va arribar a comissar després que se'l detingués.