L'esdeveniment es farà en format presencial al Parc Científic i Tecnològic, amb l'objectiu d'esdevenir un punt de nexe, debat i de divulgació entre empreses catalanes i altres organitzacions o particulars interessats en aquesta tecnologia.
La fira, que es farà el 17 de setembre comptarà amb uns 25 expositors que presentaran diferents iniciatives, així com 8 ponències de professionals especialitzats en el sector.
Tal com ha explicat Quirze Salomó, president executiu del CBCat, es tracta d'un esdeveniment que "no es fa habitualment" i que permetrà mostrar "quina indústria tenim i què estem fent" en l'àmbit català.
La tecnologia blockchain, també anomenada cadena de blocs, es basa en garantir les transaccions de forma descentralitzada. És a dir, sense mediadors o entitat central. Això és possible gràcies a un registre permanent, immutable i segur. Alhora, la base de dades és encriptada i distribuïble, fent que la informació que conté sigui transparent i incorruptible.
La cita d'enguany, organitzada pel Centre Blockchain de Catalunya, i participada per l'Ajuntament i la Diputació de Girona, la Universitat de Girona, les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona, i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, se celebrarà en un sol dia. A partir de les pròximes edicions s'allargarà durant dues jornades a la mateixa capital gironina.
"Es tracta d'una fira dirigida a totes aquelles persones interessades en la blockchain i les tecnologies descentralitzades, però especialment recomanable per a empreses i institucions que tinguin inquietud i ganes de conèixer-la millor, i aprendre com la poden aplicar al seu sector", ha explicat Salomó.
Entre els ponents, s'hi podran trobar noms com el de Jordi Baylina o Albert Castellana, pioners i experts en la tecnologia de la cadena de blocs, que estan treballant en projectes de ressò internacional. Pel que fa a les empreses, hi haurà representants d'Enchainté, Blue Room Innovation, Fundació Nord, Brickken o Vottun, que es dediquen a diferents àmbits com el reciclatge, la identitat digital, la traçabilitat alimentària o la tokenització d'actius.
Durant la presentació de l'esdeveniment, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reafirmat l'aposta de la ciutat pel centre i la tecnologia de la blockchain, assegurant que estan "entusiasmats" amb aquesta nova iniciativa del CBCat. Precisament, fa vuit mesos que Girona hostatja l'epicentre de la cadena de blocs, una aposta que, segons Madrenas, ha viscut una acceleració a causa de la pandèmia de la covid-19.
"És una fórmula de desenvolupament econòmic que no és opcional, qui no s'hi adapti, quedarà fora de joc. És un projecte de ciutat que va molt més enllà de Girona, que ha d'impulsar tot Catalunya sencera", ha insistit.
En la presentació de la fira també han participat Jordi Xargay, diputat de Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, i Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Girona, que han coincidit a destacar la importància que té per al territori l'adopció d'aquestes noves tecnologies, i la gran oportunitat que poden representar per al país, que es podria posicionar com "capdavanter" en aquest camí cap al futur.
De fet, Xargay ha recordat que el sector de la blockchain genera uns 400 llocs de treball arreu del territori català, amb una facturació aproximada d'uns 10 milions d'euros, tal com indica un informe d'Acció. "És una tecnologia que va creixent, i que per tant, va a més", ha afirmat. En la mateixa línia s'ha pronunciat Fàbrega, que ha assenyalat que la fira pot ser una bona oportunitat per a les empreses per tenir "visibilitat".