En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Fundadación Pueblo para Pueblo, Humana, ha recuperat al llarg del primer semestre d’aquest 2021, un total de 9.759 kg de roba usada a Llagostera.

Unes peces de roba a les quals ara se’ls donarà una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclat. De fet la recollida de residu tèxtil gairebé ha triplicat el total recollit el primer semestre del passat 2020.

Els quilos recollits equivalen a 44.000 peces de roba i que han estat dipositats als diferents contenidors que Humana te al municipi.

Segons s’explica des de la fundació, la reutilització de les peces tèxtils implica un doble benefici, el primer és ambiental ja que redueix la generació de residus i evita que vagin a un abocador. De fet, la recuperació del residu tèxtil al llarg del primer semestre de l’any representa un estalvi de 31 tones de CO2 a l’atmosfera.

Pel que fa al segon benefici, és social. Consisteix en la creació d’ocupació verda, que genera un lloc de treball per cada 30.000kg de tèxtil recollit i els beneficis que s’obtenen, segons Humana, es destinen a iniciatives socials.

Segons la responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, Àgata Soler-roig, “els articles que es recuperen són un actiu que, gestionats acuradament, es converteixen en motor d’ocupació i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud i de suport local al nostre país. Per tot plegat, estem molt agraïts a la ciutadania per la seva solidaritat”.

Els usos que es dóna al tèxtil, el 54% es destina a la reutilització, el 14% mitjançant botigues de moda sostenible d’Humana i el 40% s’exporta, principalment a països de l’Àfrica per a comercialitzar-la. El 37,5% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per poder elaborar altres productes. L’1,5% són residus impropis com plàstics, cartrons, entre d’altres, i es posa en mans de gestors autoritzats corresponents. I el 7% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s’envia a un centre de tractament de residus.

Pel que fa al conjunt de Catalunya segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil i cada ciutadà llença aproximadament uns 20kg de roba de mitjana.

De tot el tèxtil que es llença, només es recupera una petita part, i segons dades del passat 2020, la recollida selectiva representa el 10.6% del total de residus tèxtils provinent del consum a les llars, el que representa 2,3kg per habitant a l’any. Tota la resta acaba a un abocador o a una incineradora.