Els teatres catalans van rebre la temporada 2020-21 1,4 milions d'espectadors, un 17,4% menys que la temporada anterior i fins a un 45% menys que la 2018-2019, l'última abans de l'esclat de la pandèmia.
Amb uns aforaments reduïts un 20% per les restriccions, l'ocupació de la temporada ha estat del 71%.
L'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) creu que les condicions de la pandèmia ja permeten "donar el pas" cap al 100% dels aforaments i ho considera "vital" per acompanyar la recuperació del sector.
La recaptació va ser de 38,6 milions, un 23,6% menys, és a dir, 11,9 milions. En comparació amb la temporada anterior, s’han realitzat 185 espectacles i 3.099 funcions més. (10.400 en total).
Paradoxalment, en un curs de pèrdua d'espectadors, degut al context internacional encara més restrictiu amb els equipaments culturals, els teatres catalans han assolit el rècord mundial d’espectadors: l’espectacle ‘Nada es imposible’, del Mago Pop ha estat el més vist a tot el món; el Liceu ha estat el teatre líric amb més públic; la Sala ARS ha estat la sala de proximitat rècord amb ‘Crimen Perfecto’, programat al Teatre Gaudí, sent l’espectacle de proximitat més vist.
“L’any passat l’objectiu era estar oberts, aquest any és recuperar en un horitzó de dos anys aquest milió cent mil d’espectadors perduts”, ha manifestat aquest dilluns la presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, fent balanç del darrer curs i l'anterior.
La temporada 2018-2019 les xifres acumulades situaven l’assistència als teatres de Barcelona en 2.565.500 espectadors i una recaptació de 64,5 milions d’euros. Dues temporades després, havent superat el primer impacte per la pandèmia i gestionat els tancaments i restriccions, "el sector comença a enfocar la recuperació".
Des de l’associació s’explica però que per consolidar la recuperació cal eixe “aforament complet, ja que les grans produccions no poden desenvolupar-se sense això” i les sales petites no arriben mai al 70% de l'aforament havent de deixar butaques buides entre grups d'espectadors, ha remarcat. Vidal també ha fet notar que a diferencia de la temporada passada, en aquesta els teatres i les productores han fet un esforç de producció que necessita l'acompanyament del públic.
En aquest sentit, Vidal ha demanat "avançar" i fer "passes" cap a la recuperació del 100% dels aforaments, ja que al seu entendre els teatre plens "ja no són un problema de salut pública, i en canvi és una cura per la salut anímica de la gent". La presidenta d'ADETCA no hi ha posat data, però ha apuntat que a Madrid ja es planteja la recuperació total de l'ocupació a partir de finals d'aquest més.
Vidal també ha dit que altres objectius d'aquest curs són assolir un increment del 2 % en les ajudes per tal d’ampliar més enllà de Barcelona el Bonus Cultura "i afrontar un debat profund amb les administracions públiques entorn el finançament".
L'Associació d’Empreses Productores de Teatre (ADETCA), els Teatres Públics de Barcelona i l'Associació d’actors i actrius de Catalunya celebren avui dilluns la vintena edició de la gala Catalunya Aixeca el Teló. L’acte, que cada any dona el tret de sortida a la temporada teatral catalana i que enguany tindrà lloc de nou al Gran Teatre del Liceu, serà una reivindicació per recuperar el públic perdut les últimes dues temporades. El lema de la gala és 'Tornem a emocionar-nos'.
La direcció anirà a càrrec de la dramaturga i directora Alicia Serrat, amb guió conjunt de Ferran González i ella mateixa. La presentadora de la gala serà una actriu jove –el nom de la qual encara no s'ha desvetllat–, a punt de llicenciar-se en una escola d’art dramàtic de Catalunya, i que ha estat seleccionada a través d’un càsting. Serà una gala que reunirà diverses disciplines escèniques i on l'humor i la música tindran molt de protagonisme.
L’acte vol retre un homenatge a la importància del treball en equip i a la necessitat de compartir les mirades entre diferents generacions. A l'escenari, també hi serà present LITUS, músic o home orquestra que serà l'encarregat d'anar posant banda sonora a la gala.
Els Premis Catalunya de Teatre canvien enguany de format i en la seva quarta edició tan sols es lliurarà un guardó honorífic i a la trajectòria d'un professional. El premi es desvetllarà aquest vespre durant la gala al Liceu.