En directe: Top 25 - llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

La presentació del projecte de senyalització d'escultures. / Foto: Ajuntament de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'objectiu és "protegir i difondre" el patrimoni cultural, a través d'una acció conjunta entre l'Ajuntament de Girona, la Diputació i els Amics de la Unesco.

La primera serà la dedicada a Pau Casals, al carrer que porta el nom del músic català i que està apadrinada per l'Associació de Veïns de la Devesa-Güell. A més de la senyalització, la iniciativa també contempla accions de conservació i dinamització de les peces.

L'objectiu, explica l'Ajuntament de Girona, és "apropar la població al seu patrimoni per tal fomentar-ne el coneixement i la conservació". Gràcies al programa iniciat el 2001 pels Amics de la Unesco 'Apadrinem escultures', a Girona ja n'hi ha 38 que ho estan.

Al llarg dels propers mesos l'Ajuntament instal·larà una placa metàl·lica al costat de cada escultura on s'hi deixarà constància del títol, autor o autora, materials i tècniques, any de realització, qui la va promocionar i si l’obra ha estat apadrinada.

A més, cada placa inclourà un codi QR que dirigirà al web-catàleg del consistori anomenat 'Escultures al Carrer'. Allà, l'usuari hi pot trobar informació ampliada sobre la història de cada obra, fotografies, la seva localització, a més d'informació complementària. Això obligarà a fer els treballs necessaris de millora del web, del qual es preveu completar els continguts i els recursos visuals, així com millorar-ne l’accessibilitat i l’estètica.

Durant la presentació de la iniciativa, el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha destacat que el projecte combina l'art i tecnologia. Ayats ha assegurat que es tracta d'una iniciativa que "contribuirà a la cura del patrimoni de la ciutat, apostant per la restauració i la neteja dels elements artístics que hi ha a l’espai públic”.

Qui també ha lloat la proposta ha estat la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers, que ha destacat que amb la instal•lació de plaques es "mostra respecte als autors i autores", ja que d'aquesta manera queda constància de qui ha fet la peça. Cedacers també ha remarcat l'apadrinament de les escultures per "cuidar i reivindicar aquest patrimoni de la ciutat".

Finalment, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha explicat que "les escultures són part del patrimoni comú, és deure de tots tenir-ne cura. Des de la Diputació de Girona vetllem per preservar el patrimoni monumental de les comarques gironines. Tots, juntament amb el teu teixit associatiu, hem de treballar de forma conjunta en aquesta línia, tal com ho estem fent".

Per altra banda, l'Ajuntament ha engegat un programa de restauració i manteniment de les escultures públiques que ja està en funcionament. Aquest any s'ha restaurat una de les "lletres toves" de Francesc Torres Monsó, situada a la plaça Pompeu Fabra, que havia estat malmesa, i anteriorment es va restaurar l'escultura que homenatja Laureà Dalmau, ubicada a la mateixa plaça. Actualment està en fase de preparació la restauració i actualització lumínica de l'escultura La capsa de llum, obra de Jaume Plensa, que es troba a l’avinguda de Ramon Folch.

Aquest projecte forma part de la prova pilot d'experimentació d’itineraris de patrimoni cultural en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial, projecte cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25 % per la Diputació de Girona.