En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic d'internet i 1 de cada 5 podria estar enganxat als videojocs, segons un informe d'Unicef fet amb una mostra de 50.957 estudiants d'ESO.

L'edat mitjana per tenir el primer mòbil és d'uns 11 anys (10,96%) i el 90,8% es connecta tots o gairebé tots els dies a internet. Un 31,5% ho fa més de 5 hores, percentatge que arriba al 49,6% el cap de setmana.

Hi ha un 58,4% que dorm amb el mòbil a l'habitació i el 21,6% es connecta passada la mitjanit. Un 57,5% se l'emporta a classe i el 6,7% el fa servir durant aquesta amb finalitats no docents.

Entre els riscos, el 42% dels enquestats assegura haver rebut missatges de contingut eròtic o sexual i un de cada cinc podria haver patit ciberassetjament.

L'ús problemàtic d'internet és més destacat entre les noies, on el percentatge arriba al 36,1%, mentre que el masculí és del 29,8%, per sota del 33% de mitjana. En canvi, pel que fa l'addició als videojocs la incidència és major entre els nois: el 26,4% fa un ús problemàtic i el 4,9% té una possible addició, mentre que entre les noies són el 6,6% i l'1,1%, respectivament.

Pel que fa a l'ús general que en fan, el 99% utilitza una o més aplicacions de missatgeria instantània, el 98,5% està registrat com a mínim en una xarxa social i el 83,5% ho està en tres o més. A més, un 61,5% té més d'un mateix perfil en la mateixa xarxa social i el 49,9% utilitza tres o més aplicacions de missatgera instantània.

D'entre les xarxes i aplicacions més utilitzades, WhatsApp és la primera (95%), Youtube la segona (90,8%) i Instagram la tercera (79,9%).

En ser preguntats sobre les emocions que els genera l'ús d'internet, el 96,9% dels enquestats va manifestar que alegria i el 81,6% relaxament i tranquil·litat. A més un 78,9% afirma sentir plaer i diversió i un 71,6% suport i comprensió.

De fet, 4 de cada 10 adolescents estan connectats per no sentir-se sols. Més de la meitat dels enquestats (58,1%) afirma que internet i les xarxes socials l'ajuden a fer amics, el 33% a mostrar-se com són, el 27,8% a ser acceptats per la resta i el 27,2% a ser populars.

L'informe apunta també als principals riscos per l'ús d'internet que fan els joves. Algunes dades que revela són que el 42% ha rebut missatges de contingut eròtic o sexual i el 13,8% reconeix haver-ne enviat.

També hi ha un 26,8% que afirma que alguns dels seus contactes li ha enviat fotos o vídeos seus de contingut eròtic o sexual, el que es coneix com a 'sexting passiu'. Un 11,4% reconeix que l'han pressionat per enviar fotos així i un 8% ho ha fet ('sextin actiu'). Per últim, el 3,7% ha patit xantatge amb publicar, difondre o reenviar fotos o vídeos de contingut eròtic o sexual.

El 57,2% dels adolescents enquestats accepta desconeguts a les xarxes socials i un 55,2% hi ha contactat. Un 35,4% assegura haver entrat en pàgines de contingut eròtic o pornogràfic i un 9,8% -gairebé 1 de cada 10- reconeix que un adult li ha fet una proposició sexual a través d'internet, xats, xarxes o videojocs. També hi ha un 4,7% que afirma haver entrat a la 'Dark Web', o internet profunda, on es pot tenir accés a informació de tràfic de drogues, armes i continguts pedòfils.

Pel que fa l'assetjament, un 22,5% podria haver patit ciberassetjament però només el 2,2% dels adolescent ho sap identificar i diria que n'està patint. L'informe destaca que a internet més de la meitat de qui pateix assetjament, també el practica.

6 de cada 10 adolescents fan ús dels videojocs com a principal canal d'oci i entreteniment i més d'un 50% juga a jocs no aptes per a la seva edat. De mitjana, juguen 7 hores setmanals però hi ha un 4,4% que hi juguen més de 30 hores a la setmana. El 26,5% afirma que hi juga tots o gairebé tots els dies i el 32,2% algun cop a la setmana. El percentatge de jugadors habituals és del 58,7%.

Pel que fa als jocs online i les apostes, un 3,6% reconeixen haver jugat o apostat diners online algun cop a la vida, tot i que la gran majoria per edat no podria fer-ho. La més majoritària (31,5%) les apostes esportives, seguides del pòquer en línia (20,6%).

L'estudi apunta que un 25% dels adolescents té discussions a casa per l'ús de la tecnologia com a mínim un cop per setmana. El 29,1% de les famílies posa normes sobre l'ús d'internet i el 23,9% limita les hores d'ús.

Davant d'aquestes xifres, Unicef ha llençat la campanya 'El seu major influencer' dirigit als pares i a la importància d'educar en l'ús de la tecnologia. Carmen Molina, directora de Sensibilització i Política d'infància d'Unicef Espanya, ha considerat fonamental que s'actuï de diversos àmbits, no només en el de la família, i ha reclamat polítiques "contundents" per abordar la problemàtica.

En aquest sentit, el president del Consell de Col·legis Oficinal d'Enginyeria Informàtica, Fernando Suárez, ha reclamat una assignatura informàtica al currículum escolar per tal de formar els adolescents. Suárez ha apuntat que la irrupció de la tecnologia obliga a educar d'una manera diferent i que, entre d'altres, és necessari incloure el pensament crític en aquest àmbit.

Tant Molina com Suárez com el responsable de l'estudi, Antoni Rial, han insistit que no s'ha de demonitzar la tecnologia sinó educar sobre el seu ús de manera preventiva per evitar els riscos associats a aquesta.