La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que, ara per ara, la mesura no està tancada, si més no per aplicar-la amb caràcter immediat.
En tot cas, ha indicat que l'ampliació de l'ús del passaport covid es faria per evitar noves restriccions i limitacions d'aforaments; i sempre i quan es rebés autorització judicial.
La portaveu ha afirmat que es tornen a entreveure escenaris que poden ser "complicats", especialment tenint en compte que s'acosten el pont del desembre i Nadal. El Govern està a l'espera també de rebre un informe, no vinculant, sobre l'ús del passaport per part del comitè assessor.
La portaveu ha constat que en les darreres dues setmanes hi ha hagut un augment significatiu dels contagis i els indicadors han empitjorat. Plaja ha explicat que es farà un seguiment diari d'aquests i que es treballa ja en el indicadors a partir dels qual es determinaria que sí s'ha d'aplicar en més sectors.
Ha insistit que es tracta d'una valoració global en base a l'impacte en hospitalitzacions, UCI, atenció primària i, en general, en el sistema sanitari. Malgrat això, ha apuntat que en les UCI sempre s'ha assenyalat en números vermells el llindar d'un centenar d'ingressats a les UCI. Actualment, n'hi ha 96.
Plaja ha reconegut la preocupació del Govern, però també de la ciutadania, de la situació de la pandèmia a les portes del pont del desembre i el Nadal; i la possibilitat que hi hagi noves restriccions. Ha afirmat però que queden massa dies com per poder fer una previsió de quina serà la situació en un mes.
Per últim, ha fet una crida a mantenir l'ús de la resta d'instruments per contenir la pujada de casos, com el correcte ús de la mascareta. La portaveu ha dit que aquesta és una eina que no es pot relaxar, menys en el context actual.
Per la seva banda, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha exigit "seguretat jurídica" a la Generalitat perquè el sector de l'oci nocturn pugui treballar amb previsió en cas que s'aprovin noves restriccions contra la covid-19.
"Aviat es començaran a vendre entrades per Cap d'Any i es faran reserves per sopars d'empresa, el que fa més necessari que no s'hagi d'estar pendent de quines restriccions aprovarà cada setmana el Procicat", ha indicat la patronal en un comunicat.
Per altra banda, la Fecasarm veu amb bons ulls estendre el certificat covid a la restauració sempre que no es redueixin els aforaments i els horaris. "Si no, s'estaria produint un dany letal inassolible", defensa.
De fet, la Fecasarm veu la restricció d'horaris i aforament com una mesura "extrema" que només s'hauria d'aplicar en casos "molt concrets i pel temps mínim indispensable". El secretari general de la patronal, Joaquim Boadas, insisteix que reduir horaris i aforaments de les activitats legals "només suposa abocar a la gent als botellots i festes privades".
En la mateixa línia, recorda que el 70% dels malalts crítics a Catalunya són persones no vacunades. "Està clar que la solució passa per fomentar la vacunació i, per tant, veuríem de manera positiva ampliar l'exigència del certificat covid a la restauració", comenta Boadas.
Sobre el certificat covid també ha parlat la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon), que ha valorat positivament la implantació del passaport covid a l'oci nocturn. En un comunicat emès aquest dimarts, la patronal indica que el 80% dels establiments associats veuen amb bons ulls la mesura i celebra que algunes de les sales hagin venut totes les entrades disponibles per als seus esdeveniments.