El bloc que el col·lectiu ha batejat com 'La semilla migrante' està situat als números 173-175 del carrer del Carme, just a tocar del pont que creua cap a Emili Grahit, a la ciutat de Girona.
L'edifici és propietat de la Sareb i porta anys ocupat. Però cap al 2018 els ocupes que hi havia van marxar-ne i va ser aleshores quan diversos joves sense papers van crear-hi un espai d'acollida per a processos migratoris.
Ara fa un any, 1 dels 8 pisos que hi ha al bloc ja va ser desallotjat per ordre judicial. I aquest dimecres, els Mossos d'Esquadra han dut a terme un operatiu policial per buidar quatre habitatges més. El desallotjament, ordenat pel jutjat, ha començat cap a les 7 del matí.
Diverses furgones d'antiavalots han anat fins al bloc i, un cop allà, els Mossos han desallotjat els qui vivien als pisos. Segons han explicat des de 'La semilla migrante', en total s'ha fet fora a 9 persones. Entre aquestes, dues famílies amb menors a càrrec.
El dispositiu ha provocat col·lapse de trànsit a primera hora del matí. Perquè al tall que s'ha fet al carrer del Carme -on les furgones i vehicles policials han ocupat un sentit de circulació- s'hi ha sumat també una concentració de suport al bloc. Diversos activistes han tallat el pont que connecta amb Emili Grahit, i això ha obligat la Policia Municipal a tallar també aquest accés.
Segons ha explicat una de les portaveus del bloc, Lu, des de 'La semilla migrante' tan sols tenien una notificació judicial de desallotjament en obert. En concret, la del pis que ocupava ella. Però al final, aquest matí s'han trobat amb què en total en buidaven quatre.
"Estàvem negociant lloguers socials amb l'Ajuntament, perquè hi havia informes de vulnerabilitat", ha explicat. "Però el mediador de la Sareb ens ha dit que ells no negocien lloguers socials; l'únic que volen és especular", ha afegit Lu.
La portaveu del col·lectiu ha explicat que la policia els ha deixat treure "ben poca cosa" de l'interior dels habitatges, abans que es procedís a tapiar-los. "No sabem què fer i ara mateix estem mirant on reallotjar la gent", ha dit Lu. Segons ella, tot aquest procés s'ha fet de manera "irregular i il·legal", perquè "el jutjat ha denegat automàticament tots els recursos que presentàvem contra el desallotjament" i al final, les converses per tenir lloguers socials han quedat en no-res.
"S'aprofiten de les famílies vulnerables que no tenen xarxa ni veu", ha lamentat la portaveu de 'La semilla migrante'. "Havíem creat una mena de família per poder acollir aquelles persones que no reben cap ajuda i ajudar-les a sobreviure; i aquest bloc era el nostre espai d'acollida", ha dit Lu, que també ha explicat que temen que el desallotjament dels altres tres pisos que encara hi ha ocupats a l'edifici es faci en els propers dies.
Des de l'Ajuntament de Girona han explicat que, dels quatre pisos que s'han desallotjat, tan sols en un hi vivia una família amb menors. Els altres tres, estaven ocupats per una sola persona. En el cas de la família, el consistori li ha ofert una alternativa habitacional, però d'entrada l'ha rebutjada perquè ha decidit quedar-se al pis d'una veïna del bloc.
El consistori ja ha explicat que en les properes hores tornarà a parlar amb aquesta família per oferir-los un recurs. Pel que fa a la resta dels pisos que encara hi ha ocupats a 'La semilla migrante', tots ells tenen un procediment judicial obert. Tot i que, de moment, a priori no consta data per al desallotjament.