En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les xerrades de turisme esportiu amb un holograma de Kilian Jornet al Congrés de Turisme Esportiu. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Lloret de Mar acull des d'aquest dijous el Congrés Mundial de Turisme Esportiu. Es tracta d'un esdeveniment que agrupa diversos representants dels àmbits de l'esport i el turisme.

Serveix per reflexionar sobre com s'ha d'enfocar el sector en un futur.

L'obertura del congrés ha anat a càrrec del conseller d'Empresa, Roger Torrent, qui ha detallat que el turisme esportiu té un impacte econòmic de 558 milions d'euros a Catalunya.

D'aquests diners, 269 son d'impacte directe, mentre que 133,5 son d'impacte indirecte i 155,5 més d'induït. Per aquest motiu, Torrent ha afirmat que aquest tipus de turisme és "fonamental" a Catalunya i des del Govern volen seguir "potenciant" aquest model de visitant actiu que decideix fer una estada a Catalunya per a practicar esport, tot i que Catalunya ja en sigui "pionera".

Malgrat tot, Torrent ha destacat que cal repensar el sector turístic i fer-ho amb una òptica de sostenibilitat mediambiental i social. De fet, el conseller d'Empresa ha afirmat que el primer repte del turisme esportiu és, com en molt altres àmbits econòmics, reactivar l'economia després de l'aturada que ha imposat la pandèmia.

De tota manera, Roger Torrent creu que la crisi sanitària és també una oportunitat per replantejar un model turístic més sensible amb el medi ambient i que tingui en compte aspectes com la salut o la natura.

El conseller ha animat a tots els empresaris a buscar maneres per aplicar les quatre D: Diversificar, Desestacionalitzar, diferenciar-se d'altres destinacions, i aconseguir més despesa per visitant.

Alguns d'aquests temes s'han tractat al llarg de la primera jornada del congrés, que s'ha fet a Lloret de Mar en un format híbrid. De fet, part dels ponents han connectat amb el debat per videoconferència. El congrés, però, ha estrenat una nova eina que ha permès portar alguns ponents a la sala a través d'un holograma. És el cas de Kilian Jornet.

Durant la seva intervenció, Jornet ha recordat que el turisme esportiu va lligat a la preservació del medi ambient, ja que bona part de les pràctiques esportives es fan en plena natura. Segons Jornet, això dona una sensibilitat especial als visitants envers la natura i la preservació de la fauna i la flora.

Per altra banda, Kilian Jornet ha remarcat la importància d'intentar reduir la petjada de carboni evitant viatges llargs. L'esportista també ha apuntat que part dels productes que es regalen als participants de competicions esportives (samarretes, gorres i altres peces de roba o equipament) podrien ser fets amb material reciclat per contribuir en la sostenibilitat mediambiental.

Per la seva banda, la consellera del Ministeri de Turisme d'Itàlia, Manuela di Centa, ha destacat aquest congrés com una oportunitat de "crear xarxes de treball" i treballar noves estratègies per a la reactivació del mercat turístic després de la crisi sanitària. En aquest sentit, di Centa ha destacat que "unir turisme i esport és com una bomba atòmica" perquè pot aportar molts beneficis per una economia sostenible.

La consellera italiana ha assegurat que actualment atletes i esportistes "ja estan conscienciats" amb el medi ambient, però ara cal treballar que tinguin una sensibilitat més gran. Di Centa creu que l'objectiu és arribar al nivell que tenen els esportistes d'elit, ja que molts d'ells "tenen un cor especial" vinculat a la preservació de la natura i l'entorn.