la ciutat de Girona tornarà a viure aquest Nadal una tarda-nit de Reis presencial. Però amb canvis importants en relació a la cavalcada del 2019, l'última abans de la covid-19.
Hi haurà campament reial, però no serà als jardins de Fora Muralla sinó al Camp de Mart de la Devesa. "Serà més gran i hi cabrà molta més gent, perquè Fora Muralla havia quedat col·lapsat tant pel que fa a espai com a accessos", ha admès el president de la confraria dels Manaies-Jesús Crucificat, Xavier Serra.
El campament es farà des de les quatre a les sis de la tarda. I a diferència dels jardins, on tan sols hi havia el seguici del rei Gaspar, "aquí tots tres reis hi tindran presència des del principi", ha concretat Serra.
Més novetats. Aquest 2022, el recorregut de Ses Majestats per la ciutat serà íntegrament a peu. La comitiva que acompanyarà Melcior, Gaspar i Baltasar estarà formada per unes 350 persones i, per primera vegada, no hi haurà animals. És a dir, part dels manaies no aniran a cavall ni, al final, tampoc s'enlairarà el colom de la pau.
Pel que fa a l'esperit que guiarà la cavalcada, el president de la confraria ha explicat que es mantindrà l'ambient medieval que es va implantar des del 1992 (amb llum i foc) tot i que no hi hagi animals.
"Ses Majestats tenien la dicotomia de mantenir aquesta essència o bé apostar per una altra, diguem-ne, més folklòrica o carnavalesca, amb una rua on les carrosses estiguessin tirades per tractors; al final, han decidit apostar per continuar amb la fórmula del 1992", ha concreta el president de la confraria.
De moment, però, l'itinerari encara no s'ha donat a conèixer perquè l'organització l'està acabant de definir. Sí que se sap, però, que els Tres Reis llançaran caramels i que, segons ha avançat Serra, "hi haurà alguna que altra sorpresa".
A més, per primera vegada, la cavalcada no acabarà a la plaça del Vi sinó a l'esplanada de La Copa. Allà serà on es faci la festa final. També, perquè l'espai és molt més gran i permet adaptar-se a possibles restriccions a causa de la pandèmia.
El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha subratllat que "l'objectiu bàsic" dels diferents canvis és que Ses Majestats siguin "el màxim de propers" als infants. "La cavalcada s'organitza des de la mirada dels nens i nenes", ha precisat Ayats, que també ha recordat que traslladar els actes a la Devesa permetrà ser "més flexibles" en cas que l'evolució de la covid-19 i la variant òmicron obliguin a incrementar restriccions.
Ayats també ha precisat que el canvi d'ubicació del campament reial, segurament, ha vingut per quedar-se. "No s'adopta de manera accidental, sinó que feia uns quants anys que ja es veia que la cosa aniria per aquí; tots en som força conscients", ha afirmat el vicealcalde de Girona.
La regidora de Ciutadania, Maria Àngels Cedacers, ha explicat que l'objectiu és que l'arribada de Ses Majestats sigui "il·lusionant" i torni a "omplir de màgia la ciutat". Per això, ha dit que es faran actes als barris els dies i les hores prèvies a la cavalcada. "Volem que els nens i nenes ho visquin de ben a prop", ha reiterat.
Per últim, Xavier Serra ha posat èmfasi, precisament, en les activitats que es faran als diferents barris. Ha explicat que se'n preveuen també al Barri Vell (que fins al 2019 era l'epicentre dels actes) i ha insistit en què allò que els agradaria és que "la ciutadania entengui que la cavalcada serà un acte més dels molts que es faran a Girona durant tots aquells dies".