El Govern ja ha presentat les noves restriccions al TSJC i que volen limitar les reunions a 10 persones, reduir l'aforament a la restauració, gimnasos, equipaments culturals i comerç, tancar l'oci nocturn i el toc de queda.
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha defensat les mesures proposades per l'executiu català que ara esperen l'aval dels tribunals.
Les mesures han d'entrar en vigor la matinada de dijous a divendres si el TSJC ho autoritza. Prèviament la fiscalia s'ha de pronunciar.
Vilagrà ha recordat que la sisena onada d'aquesta pandèmia ha obligat a molts països europeus a adoptar "mesures dràstiques" en les últimes setmanes.
A Catalunya, els efectes d'aquesta sisena onada han arribat més tard que en d'altres punts com ara el Regne Unit, Alemanya o els Països Baixos. Malgrat tot, després de veure com s'enfilen els contagis, i també les hospitalitzacions, han obligat al Govern a prendre mesures abans no arribin les festes de Nadal.
En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha defensat les restriccions proposades i creu que la limitació de reunions de deu persones no son incompatibles amb què aquest "Nadal ningú es quedi sol".
El Govern vetllarà perquè "persones grans i vulnerables" no passin les festes sols, tot i que consideren que les limitacions donen prou marge com perquè les famílies es reuneixin durant les festes.
De fet, Vilagrà ha assegurat que el Govern mantindrà aquestes mesures si el TSJC els dona l'aval, encara que la resta de l'Estat decideixi no aplicar-ne durant les festes. "Nosaltres hem volgut ser seriosos", ha afegit la consellera. I per això creu que ara el Govern ha "d'abordar i combatre" la sisena onada de la covid-19 amb restriccions en reunions, aforaments i el toc de queda nocturn.
Per altra banda, el Govern afirma que és conscient que caldrà aprovar un conjunt de mesures econòmiques als sector afectats. De moment, els departaments de la Generalitat estan analitzant l'impacte econòmic d'aquestes mesures per dissenyar "l'acompanyament econòmic" als sectors afectats. "Des de la Generalitat hi serem sempre", ha afegit la consellera.
La titular del Departament de Presidència ha afegit que per tirar endavant aquestes ajudes és molt important que el govern espanyol mantingui els fons covid-19 de cara al 2022. Laura Vilagrà ha criticat que de moment l'executiu espanyol encara no els ha anunciat i per això demanen celeritat perquè "la pandèmia no s'ha acabat".
El que sí que ja ha mobilitzat la Generalitat és el fons covid-19 per a ajuntaments i consells comarcals que ajudarà a les institucions a afrontar despeses extraordinàries. La consellera ha avançat que demà els consistoris rebran una transferència de 100 milions d'euros que donaran més marge de maniobra a les administracions locals.
Vilagrà, però, ha insistit en la importància de mantenir els fons estatals per la pandèmia, ja que la Generalitat també ha de pagar despeses "sobrevingudes" de la pandèmia.