72 empreses noves cada any. Aquesta és la mitjana de negocis que el servei Girona Emprèn ha ajudat a crear des de que va entrar en funcionament ara fa deu anys.
Des de l'Ajuntament de Girona, però, destaquen que els últims tres aquesta xifra ha estat "molt per sobre" del que és habitual. En concret, el 2015 van ser 106 els negocis nous que es van obrir, un any més tard van ser 92 i el passat 2017 la xifra es va enfilar fins a 102.
"La veritat és que la tendència és molt positiva, i en aquest sentit estem molt contents", ha assenyalat la regidora d'Activitat Econòmica, Glòria Plana.
Aquest increment també s'explica per les facilitats que va implantar el govern espanyol en la tarifa plana pels nous autònoms. Tot i això, des de l'Ajuntament deixen clar que l'aposta que s'ha fet des del servei "ha donat un gran rendiment". "Tot ajuda, està clar", ha destacat Plana.
Però a més del nombre d'empreses que aixequen la persiana, des del consistori en destaquen la "bona qualitat". De fet, el 56% dels nous negocis que Girona Emprèn ajuda a crear sobreviuen al cap de cinc anys. Una dada que contrasta amb la del conjunt de l'OCDE que no arriba al 30%. "Això és molt important, perquè no es tracta d'obrir empreses a preu fet, sinó que perdurin", ha assenyalat l'alcaldessa, Marta Madrenas.
En els deu anys que fa que funciona, Girona Emprèn ha ajudat a generar 725 negocis, que han suposat un total de 949 llocs de feina. A més, s'han format 2.108 persones, s'han analitzat 2.804 projectes i s'han fet 127 xerrades en centres educatius. "El més important és seguir creant sinergies i avançar de la mà de la innovació i de les idees", ha destacat Madrenas.
En aquest sentit, l'alcaldessa ha recordat que la ciutat porta 54 mesos reduint les xifres d'atur. "Aquesta dada és magnífica, i tot el que ajudi a seguir en aquesta línia mereix que se li doni suport", ha assenyalat. Madrenas també ha reivindicat Girona com una ciutat que lidera la creació d'empreses i, de retruc, la innovació i el talent.
Una de les característiques que els tècnics han comprovat durant els deu anys de funcionament del servei ha estat el canvi de perfil dels emprenedors. Els primers anys es tractava de persones que estaven a l'atur i que intentaven crear un negoci per sortir de la situació en la que es trobaven.
Aquest perfil ha anat mutant els últims anys i actualment sis de cada deu persones que acudeixen a Girona Emprèn per posar en marxa el seu projecte estan treballant. Un aspecte que Madrenas ha destacat ja que considera que és "molt millor" que una persona ho faci per convenciment i no perquè "sigui la seva última opció".
La majoria d'emprenedors són de la ciutat (60%), i la resta de l'àrea urbana propera a Girona. Per sexes el 51% són dones i el 49% homes. La majoria tenen estudis mitjos o superiors i són relativament joves. En aquest sentit, destaca la caiguda de l'edat en què decideixen posar en marxa un projecte nou. I és que prop de la meitat dels qui s'adrecen a demanar ajut a Girona Emprèn tenen entre 26 i 35 anys.
Glòria Plana ha assenyalat que una qüestió "molt destacable" és que el servei permet "generar una roda que beneficia a tothom". "Més empreses vol dir més economia, més ocupació, menys atur, menys despesa social i tot plegat afavoreix al consum", ha reblat.
La regidora també ha destacat la "bona percepció" que tenen tant els emprenedors com la ciutadania respecte al Girona Emprèn. En concret, l'ajuntament ha explicat que l'índex és de 9,8 sobre 10.