Les discoteques i bars musicals podran reobrir a Catalunya a partir de l'11 de febrer, segons ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest dimarts.
El Govern ha aprovat la reobertura de l'oci nocturn sense restriccions d'aforament ni limitacions horàries i també sense l'obligació de presentar el certificat covid, una mesura que ja es va aixecar la setmana passada de la resta d'espais on era obligatori, com restaurants i gimnasos.
Plaja ha admès que les xifres de contagis continuen sent "altes", però ha indicat que el risc de rebrot "cau" i baixa la velocitat de contagi; també, que les persones ingressades són "moltes", però el nombre de pacients a les UCI "no creix" i "a poc a poc va baixant la pressió assistencial" als CAP.
Plaja ha assenyalat que la "desacceleracíó" d'alguns dindicadors de la sisena onada de la covid-19 "pren força" i "sembla que evoluciona en positiu". "El Govern tenia la voluntat i el compromís de no allargar ni un dia més del necessari les mesures restrictives", ha defensat la seva portaveu.
Les discoteques es troben tancades des del passat 24 de desembre. Havien reobert a l'octubre després de mesos tancades.
El sector de l'oci nocturn ha celebrat "tenir una data clara" per preparar l'operativa per tornar a funcionar i també poder-ho fer amb l'horari habitual, fins les 6 del matí.
Pel que fa al passaport covid, el sector es va mostrar favorable a utilitzar-lo quan van reobrir a l'octubre ja que "va ser una bona eina per incentivar la vacunació entre els joves" però ara, "no fa la funció que feia abans" per les característiques de la variant òmicron i els índex d'immunització més elevats. "Ara estiguis vacunat o no, la variant òmicron fa que et contagiïs igual", ha dit el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, Ramon Mas.
En relació a les mascaretes, els empresaris de l'oci nocturn han reiterat la dificultat d'obligar a portar-la en tot moment en espais d'interacció com les discoteques i han assegurat que optaran per "recomanar" el seu ús. "Nosaltres hem de fer tot el possible perquè la gent ho porti però l'operativa és molt complicada", ha afegit el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona.
Les discoteques han reiterat que el tancament a les portes de Nadal va ser "injust" perquè era "la millor setmana de l'any pel sector", que creia que com a mínim podrien obrir fins la Nit de Cap d'Any. "Esperem que aquesta sigui una etapa definitiva. Ha sigut molt dur aquest tancament. Els treballadors, els empresaris i els clients necessiten tornar a la normalitat", ha dit.
Per la seva banda, el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha assegurat que el tancament durant el Nadal ha provocat pèrdues "molt importants", de manera que hi ha locals "al límit de la seva subsistència". És per aquest motiu que Boadas ha demanat seguretat jurídica en la reobertura dels locals. "Esperem que ja no es tanqui més i que tot obeeixi a unes dades objectives i a unes garanties jurídiques", ha apuntat.
Així mateix, ha considerat que les discoteques no s'haurien d'haver tancat perquè "l'únic que ha provocat ha estat una evolució negativa de les dades epidemiològiques".
Malgrat tot, la Fecasarm ha celebrat la reobertura, tot i que creu que "arriba tard" perquè hi ha "oci nocturn il·legal, botellots i festes privades" que afavoreixen els contagis de coronavirus. "Molta gent marxa a altres comunitats autònomes com ara Madrid per sortir de festa mentre que aquí està tot tancat", ha lamentat Boadas.
"Esperem que hi hagi una continuïtat amb aquesta reobertura perquè els locals s'han de començar a refer de la situació gravíssima de crisi econòmica", ha subratllat. Boadas ha recordat que els locals han estat tancats 20 mesos dels últims 23.