La Regió Sanitària de Girona té 85.000 persones que tenen algun tipus de malaltia renal, 1.150 de les quals la pateixen en un estadi avançat.
Un total de 92 pacients estan fent diàlisi peritoneal, 393 fan hemodiàlisi i un total de 658 han requerit un trasplantament de ronyó.
Aquestes dades es desprenen de les xifres que estimes que un 10% de la població adulta pateix algun tipus d'insuficiència renal i que, en la població de més de 60 anys, el percentatge s'eleva al 20%.
Si la insuficiència renal no es tracta pot arribar a ser mortal, per tant, és de vital importància una detecció precoç.
Quan els ronyons funcionen per sota del 60% de les seves possibilitats, es considera que el pacient té una malaltia renal crònica i quan funcionen menys del 10 %, que pateix una insuficiència renal avançada i que cal plantejar un tractament que substitueixi la funció que fan. És en aquest cas que els pacients han de fer diàlisi o, fins i tot, sotmetre's a un trasplantament.
La diàlisi és el conjunt de tècniques que permet eliminar substàncies tòxiques estranyes presents a la sang o substàncies tòxiques pròpies, retingudes en excés, a conseqüència de la fallida del funcionament dels ronyons, ja sigui sobtada o produïda al llarg de temps.
La majoria de pacients fan diàlisi als hospitals o centres que ofereixen aquest servei. La diàlisi peritoneal (DP), en canvi, és un tractament molt senzill que no requereix l’ús d’equips tècnicament gaire avançats. Tan sols es diferencia de l'hemodiàlisi clàssica, la que es realitza als hospitals, en què la sang es tracta sense sortir del cos pel fet que el líquid de diàlisi s'introdueix a l'abdomen a través d'un catèter que s'ha implantat quirúrgicament.
La DP permet als pacients seguir el tractament des de casa seva, cosa que evita desplaçaments i preserva al màxim la seva intimitat.
En aquest moment, l'hospital Josep Trueta de Girona fa el seguiment de 80 pacients que fan aquest tipus de diàlisi a domicili, nombre que el situa com a capdavanter a Catalunya en aquesta teràpia. També controla vuit pacients que realitzen hemodiàlisi domiciliària, una innovadora tècnica que permet aquesta teràpia hospitalària a casa.