El cas arriba després que aquest dimecres es publiqués la resolució d’una denúncia de l’alumnat per un cas d’assetjament per part d’un professor de la Facultat de Lletres de la UdG.
La investigació de la Universitat de Girona s’ha tancat i des del rectorat asseguren que han parlat amb tots els testimonis i han analitzat les evidències que tenien però han descartat que hi hagi prou proves com per determinar que es va produir aquest assetjament.
Per altra banda, des del rectorat han insistit que el protocol està en constant revisió.
La resolució publicada aquest dimecres és el final d’un procés que va començar ara fa 7 mesos. En aquest cas, dues alumnes anunciaven assetjament sexual per part d’un professors de la Facultat de Lletres de la UdG a través de les xarxes socials.
Arran d’aquesta denúncia pública, la UdG va engegar una investigació dins de la comissió encarregada de detectar casos de violència per raó de sexe, gènere o sexualitat.
Segons els membres de la plataforma Faràs Alguna Cosa? (FAC), formada per estudiants de la UdG, en aquesta investigació interna s’hi van aportar moltes proves que eren "més que suficients" per acreditar aquest assetjament.
Per contra, els membres d'aquesta comissió van decidir que no hi havia proves suficients com per acreditar que les afirmacions fetes a les xarxes per part de les dues estudiants eren verídiques. A més, asseguren que hi ha altres queixes d'alumnes sobre el mateix professor i, per tant, els assetjaments s'haurien repetit al llarg dels últims anys.
Això ha provocat que la plataforma FAC hagi convocat aquest dijous al migdia una concentració per demanar que es renovi el protocol d'actuació en casos d'assetjament. Un dels membres d'aquest moviment, en Martí, creu que aquesta resolució "és la gota que ha fet vessar el got" i per això han decidit organitzar la protesta.
Malgrat tot, la FAC insisteix que no busca "revertir" la resolució publicada aquesta setmana, sinó canviar de forma integral el protocol perquè en futures denúncies no "es blanquegi" la situació d'assetjament. De fet, un dels elements que els estudiants critiquen és que en casos d'assetjament lleu, com ara un insult masclista, quedi prescrit al cap d'un any.
Per la seva banda, la vicerectora de Territori i Compromís Social, Sílvia Llach, assegura que aquest protocol està en revisió constant. De fet, després de cada cas que es tracta en aquesta comissió hi ha una revisió del protocol per analitzar si funciona bé o cal millorar-lo.
Al mateix temps, el vicerector de Comunicació de la UdG, Salvador Martí, ha afegit que actualment el Departament de Feminisme de la Generalitat també està fent una revisió dels protocols d'actuació en aquests casos. Per això Martí assegura que quan hi hagi aquest marc aprovat pel Govern es treballaran possibles mesures que ajudin a actualitzar el protocol de la universitat.
A més, Martí ha assenyalat que va ser la mateixa universitat qui va encetar la investigació sobre el possible assetjament i això demostra que la UdG és "proactiva" en detectar casos i actuar-hi. De fet, Salvador Martí afegeix que la universitat "és la primera interessada" en què no hi hagin casos d'assetjament ni comportaments violents dins de la comunitat educativa.
Des de la plataforma feminista Faràs Alguna Cosa? demanen que els protocols de la UdG passin per garantir l'anonimat de la víctima en tot moment i se la repari al final del procés. A més, exigeixen que els treballadors es formin en aquesta àrea i que en cada facultat hi hagi equips de docents, personal administratiu i estudiants per atendre les víctimes.
Per últim, demanen l'expulsió de tots els docents acusats amb proves verídiques, ja que es tracta d'un delicte penat per llei.
El protocol d'actuació vigent preveu proposar al rector iniciar un expedient informatiu o sancionador en funció de la gravetat dels fets si aquests es certifiquen que son verídics. A més, també contemplen que la UdG denunciï l'agressor si la conducta és constitutiva d'un delicte.
El document preveu que una vegada es rebi una denúncia per part d'un comportament que podria esdevenir assetjament es crea una comissió instructora que analitzarà el cas. Aquesta comissió està formada per la vicerectora de Territori i Compromís Social, el tècnic de la Unitat d'Igualtat de Gènere, tres membres de la comissió d'Igualtat (un del PAS, un del PDI, i un estudiant) i el cap de l'Assessoria Jurídica.