El Departament d’Acció Climàtica està elaborant el mapa del fons marí del litoral català més complert i extens fet fins ara.
Amb un pressupost de gairebé 4 milions d’euros, el projecte es va posar en marxa l’estiu de l’any passat i clourà a finals del 2023 després de cartografiar amb una precisió inèdita fins ara 154.000 hectàrees.
“Ens permetrà posar llum a la cap blava que tenim als mapes i saber on es poden fer unes activitats o altres minimitzant l’afectació sobre el medi marí”, destaca Joan Ylla Boix, cap de Servei de Control i Acció Marítim. Entre d’altres, permetrà actuar amb la mínima afectació a les praderies de posidònia, tirar cable marí amb més precisió o saber d’on extreure sorra per regenerar platges..
A bord del vaixell que fa el mapeig, que aquests dies té la base al port de Vilanova i la Geltrú, Sara Pont Gasau, cap del Servei de Planificació de l'Entorn Natural, ha recordat que el mapa és un reclam històric que permetrà a totes les unitats amb competències en l’àmbit marí i marítim, planificar i fer una gestió sostenible dels usos i activitats que s’hi desenvolupen per assolir el bon estat ecològic.
El mapa, que abasta tot el litoral català, des de la línia de la costa fins els 50 metres, contindrà informació cartogràfica detallada dels hàbitats marins, així com el model d’elevacions de la franja litoral, la batimetria i els tipus de fons, entre d’altres.
“Fins ara hem tingut informació a pedaços obtinguda amb diferents metodologies i moments temporals. Ara en tindrem una fotografia fixa de com és el fons marí a Catalunya”, ha afegit Joan Ylla.
La informació obtinguda amb l’elaboració del mapa tindrà moltes aplicacions, algunes que fins ara es desconeixen. Entre aquestes, destaquen la millora de la informació i gestió que cal reportar a la Comissió Europea dels espais naturals protegits de la xarxa Natura 2000, que a Catalunya representa al voltant de 85.000 hectàrees marines, la contribució a les estratègies de prevenció i lluita contra les espècies invasores i a mesures d’adaptació al canvi climàtic.
Així mateix serà de gran ajut en la planificació de l’espai marí i la gestió pesquera i d’altres activitats marítimes com els centres d’immersió o la nàutica recreativa, l’anàlisi dels efectes sobre els hàbitats d’interès pesquer de les instal·lacions i actuacions que es desenvolupen en el medi marí, la promoció i declaració de zones de protecció pesquera i el reforç de la funció d’inspecció.
El mapa també facilitarà informació bàsica per a la gestió integral de platges i zones dunars, dels sistemes de sanejament costaners i regulació de les autoritzacions d’abocaments a mar, la gestió del litoral en les autoritzacions dels serveis de temporada, les autoritzacions d’obres en domini públic marítimo-terrestre, els dragats i abocaments de sorres a platges o en aigües someres, i en construccions d’infraestructures que requereixen l’ocupació dels fons marí.
L’obtenció de dades s’ha dissenyat en tres etapes. La primera consisteix en la presa d’informació geofísica del fons marí, que permet entendre l’estructura i composició del medi, la segon correspon a la part d’informació biològica que identifica els hàbitats existents i, finalment, una tercera etapa d’analitzar i integrar la informació per obtenir les basses cartogràfiques que conformaran el mapa.