En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la tinenta d'alcalde Glòria Plana i l'impulsor de la Reforma Horària, Fabián Mohedano, amb les empreses que formen part de la xarxa. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona fa un pas més perquè la ciutat s'adapti als horaris europeus. L'Ajuntament s'ha adherit al Pacte del Temps.

Un acord que també han subscrit altres consistoris catalans com Lleida, Esplugues de Llobregat, Argentona, Molins de Rei o Prats de Lluçanès.

L'objectiu de l'acord, com concreta Mohedano, és "parlar dels horaris de manera integral" i, mica en mica, fer que els diferents sectors (per exemple, el comerç) i equipaments de la ciutat (com els pavellons) s'adaptin a la jornada europea. "Les potencialitats són molt grans i, sobretot, es tracta de sensibilitzar els ciutadans que això és més saludable", explica l'impulsor de la Reforma Horària.

Per això, l'Ajuntament de Girona aplicarà aquesta adaptació al consistori. I sobretot, estudiarà com estendre-la a la resta de la ciutat. Totes aquelles iniciatives que es vulguin impulsar es recolliran en un document, que es preveu enllestir al mes de febrer. "Es tracta d'arribar a acords i de formular propostes basades en la convicció, tot i que més endavant també hi pot haver una part d'imposició", destaca l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Allà on es vol incidir més és en la franja horària del migdia. "Els estudis demostren que no ens llevem més tard que la resta d'Europa, però sí que acabem fent una jornada massa expansiva", diu Mohedano. "Per això, si escurcem el migdia a escoles, comerços i empreses, al capdavall aconseguirem una vida més saludable", hi afegeix.

Per començar, l'impulsor de la Reforma Horària proposa a la ciutadania que es conscienciï a anar mitja hora abans a tot arreu. "Sembla que és poc, però al cap del dia es guanya molt, perquè es dedica més temps a l'oci i a la família", concreta Fabián Mohedano. I a partir d'aquí, mica en mica, anar estenent els horaris europeus "com una taca d'oli" (per exemple, amb les activitats extraescolars, l'obertura de comerços o el temps que es dediqui a l'esport i el lleure).

El Pacte del Temps que ara ha subscrit l'Ajuntament de Girona dona continuïtat a la Xarxa per a la Reforma Horària, de la qual ja en formen part 36 empreses de la demarcació (de les quals, una de cada cinc són grans firmes). En total, sumen més de 2.750 treballadors, a qui se'ls permet flexibilitzar la jornada laboral. I l'objectiu és que aquesta xifra creixi en els propers mesos, perquè de cara al 2019 els organitzadors de la Xarxa volen que el número d'empreses arribi a la cinquantena.

Segons destaca la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica de Girona, Glòria Plana, s'ha demostrat "que gaudir d'avantatges com ara compactar la jornada es tradueix en una millora de la productivitat". "Per tant, el Pacte del Temps suposa un pas més en aquest sentit, amb l'objectiu de crear i aplicar bones pràctiques arreu", hi afegeix.

Entre les empreses i entitats gironines adherides a la Xarxa per a la Reforma Horària hi ha, per exemple, Hipra, Eurofirms, Alchimia, l'assessoria Ribas-Àlvarez, Prat-Sàbat advocats, Cafès Cornella, Roberlo, Playbrand o Càritas. Els seus responsables subratllen que adaptar horaris amb la vista posada cap a Europa els ha suposat avantatges.

Comexi, amb seu a Riudellots de la Selva i dedicada als béns d'equip, compta amb 450 treballadors. El seu cap de Recursos Humans, Jordi Soler, destaca que la plantilla "pot treballar entre set i nou hores cada dia", i que ells s'ho combinen com volen. "A més crec que som pioners a la demarcació a l'hora d'establir que, si volen, poden sortir a les quatre de la tarda", hi afegeix.

Per a Soler, aquesta flexibilitat permet "atraure talent", perquè les noves generacions –els 'millenials'- cada cop "ho valoren més". "Fins i tot, per damunt del salari", precisa. Comexi és l'exemple d'una gran empresa, però dins el grup de les 36, també n'hi ha de mitjanes i de micro.

La directora de Traduccions Link, Núria Salvador, explica que, "des de fa trenta anys", quan van començar, van implantar un horari de vuit del matí a cinc de la tarda (els divendres, fins a les tres). A més d'ella, a l'empresa són quatre treballadores. "Teníem molt clar que les nostres jornades s'havien d'adaptar; i allò que és important és que la plantilla tingui molta responsabilitat i elles mateixes siguin capaces de coordinar-se per cobrir l'horari d'obertura", indica.

Un altre exemple d'empresa adherida a la Xarxa i que ha flexibilitzat horaris és Alter Ego. Dedicada als serveis web i al màrqueting digital compta amb oficines a Girona i Figueres. Un dels responsables, Albert Alemany, explica que els divendres pleguen a les tres, però que de dilluns a dijous han avançat una hora la sortida (de les sis fins a les cinc de la tarda).

"L'acceptació sempre és positiva, perquè és important que cadascú disposi de més temps i se'l gestioni com vulgui", indica. Sí que admet, però, que els divendres (quan fan tots de vuit a tres) és quan potser "costa més" que els treballadors s'adaptin a aquest horari.