La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que l'executiu posarà "tots els esforços" per incrementar l'ús de la llengua a les aules.
Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, Plaja ha posat com a exemples d'accions l'organització d'espais compartits al pati, al menjador i a través del lleure, amb formacions, activitats familiars, grups de conversa i activitats de lleure en català.
El Govern ultima un "pla de xoc" i espera el nou decret per reforçar el model d'escola catalana. Educació ja ha informat que recorrerà la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que els centres no han de canviar els projectes lingüístics.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reunit aquest dimarts a la Casa dels Canonges el vicepresident, Jordi Puigneró, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i les conselleres Laura Vilagrà, Gemma Geis i Natàlia Garriga, per afrontar l'ordre sobre el 25% de castellà. La reunió ha durat de 8:30h a 9:30h, i s'ha produït abans del Consell Executiu ordinari de cada dimarts. Aragonès ha reunit així els departaments més directament implicats amb el tema.
El president de la sala contenciosa-administrativa del TSJC, Javier Aguayo, ha demanat aquest dimarts "sinceres disculpes" per les nombroses errades ortogràfiques i gramaticals en català en la interlocutòria que obliga la Generalitat a executar la sentència del 25% d'hores en castellà a les escoles. En onze pàgines d'escrit hi havia desenes d'errades.
En una piulada, el TSJC ha explicat que Aguayo, que va presidir la secció que va fer l'escrit i el va signar, al·lega que les equivocacions van ser "conseqüència d'un molt desafortunat error humà en l'intercanvi d'esborranys de treball".
Preguntada per aquest tema, Plaja ha qualificat les faltes de "molt greus", si bé ha acceptat les disculpes, que assegura que "honren" el departament de comunicació del TSJC. Així mateix, la portaveu ha afegit que el fet "evidencia un problema molt més greu", en referència a la "problemàtica detectada" del "poc ús del català en l'àmbit judicial".
D'altra banda, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat aquest dimarts que l'executiu espanyol actuarà a través de l'alta inspecció educativa per assegurar que es compleix la sentència que obliga l'escola catalana a impartir un 25% de les classes en castellà. En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rodríguez ha reiterat que "les sentències estan per complir-les" i "els pronunciaments de la Justícia s'han d'acatar".
En tot cas, Rodríguez ha recordat que el seu govern "ha dit sempre i reitera que considera les llengües cooficials que són les oficials reconegudes a la Constitució són una riquesa cultural i no fons d'enfrontament ni arma llancívola".
Aquest plantejament, ha recordat "és el que es va recollir a la nova llei d'educació", la LOMLOE, que estableix que els alumnes "han d'acabar aquesta formació amb competències en ambdues llengües".
"És molt important que totes les administracions treballem per donar seguretat als pares que el curs acabarà amb absoluta normalitat", ha sentenciat.