L'ONCE ha impulsat Dactyls, un nou sistema de comunicació per a les persones amb sordceguesa que els permet estalviar temps i tenir un millor accés al coneixement.
Es tracta d'una mena de nou llenguatge creat per experts en sordceguesa que té el suport a través d'una aplicació mòbil que permet conèixer els signes del sistema.
Les persones amb aquesta discapacitat es comuniquen a través del tacte, rebent la informació al palmell de la mà amb ajuda d'un guia intèrpret o un mediador. Cada lletra té un signe i el que es fa és lletrejar per completar paraules.
El nou sistema tradueix a signes paraules completes, grups de paraules o expressions de la llengua oral.
El sistema el va idear una persona amb sordceguesa, Daniel Álvarez. Es tracta d'un model de comunicació mixt, que combina elements de la llengua de signes i de la llegua oral. El fet que es pugui dir amb un signe un conjunt de paraules o una expressió fa més àgil la comunicació i permet que la persona rebi una informació de la manera més simultània possible a la transmissió orla.
De moment el sistema compta amb uns 800 signes, que es realitzen majoritàriament sobre el palmell de la mà, tot i que n'hi ha que es fan al braç i d'altres parts del cos. Han estat adquirits majoritàriament de la llengua de signes, tot i que n'hi ha uns 200 que són de nova creació.
Per tal de popularitzar el seu ús, s'ha creat una aplicació mòbil –desenvolupada per l'ONCE i la Universitat Complutense de Madrid-. Aquesta conté vídeos de tots els signes i tota la informació necessària per al seu aprenentatge.
La sordceguesa afecta aproximadament unes 500 persones a Catalunya, segons l'ONCE.