En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Imatge de com quedarà l'antic xalet Soler un cop s'enllesteixin les obres per convertir-lo en futura Casa de la Tecnologia i seu permanent del Museu de les Matemàtiques. / Foto: Ajuntament de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona ja té damunt la taula el projecte per convertir l'antic xalet Soler, situat a la carretera Barcelona, en un pol de les noves tecnologies.

L'edifici, que es va construir entre els anys 1940 i 1941 i és obra de l'arquitecte Ricard Giralt, ocupa 734 metres quadrats d'una finca enjardinada que en suma 2.774. Està protegit i porta anys en desús.

El projecte de reforma, que han redactat els serveis tècnics del Consell Comarcal per encàrrec de l'Ajuntament, inclou remodelar tot el xalet -mantenint, això sí, els seus elements característics- per convertir-lo en futura Casa de la Tecnologia. En total, la inversió s'enfila fins a 1,46 milions d'euros.

D'aquests, el gran gruix corresponen a la primera fase -en concret, 1,2 milions d'euros- que, un cop s'enllesteixi, suposarà poder obrir ja l'equipament al públic. L'objectiu de l'Ajuntament és que aquestes obres, que s'allargaran un any, comencin entre aquest octubre i finals del 2022.

A la planta baixa, que tindrà 297 metres quadrats, s'hi trobaran la recepció i les diferents sales del Museu de les Matemàtiques. El primer pis, que tindrà 201 metres quadrats, acollirà "un espai diàfan i un coworking digital i tecnològic", ha concretat el regidor d'Urbanisme, Lluís Martí. El semisoterrani es destinarà a tallers per a l'alumnat i la ciutadania -entre d'altres, de robòtica- i també tindrà un magatzem. I finalment, les golfes -de 80 metres quadrats- acolliran l'arxiu i altres serveis.

En aquesta fase de la reforma, la superfície del xalet també sumarà gairebé 200 metres quadrats més (en passarà a tenir uns 900). Perquè en un dels laterals s'hi construiran ascensors i una zona de lavabos. Un espai annex que, com ha concretat Martí, farà de "ròtula" cap a la sala polivalent que es preveu construir en una segona fase, que encara no té calendari. Aquesta sala farà uns 80 metres quadrats i costarà uns 265.600 euros.

L'Ajuntament preveu que la Casa de la Tecnologia sigui una realitat a finals del 2023. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha recordat que aquest és un dels "projectes emblema" del mandat i ha subratllat que s'emmarca "dins el model de ciutat" que impulsa l'equip de govern. Un model, ha concretat, basat en les noves tecnologies, que converteixi Girona en "motor de la quarta revolució industrial" i ajudi a impulsar el "foment de les vocacions" en aquests àmbits.

Dins la Casa de la Tecnologia, la seu permanent el Museu de les Matemàtiques en serà una peça troncal. Impulsat per diferents professors l'any 2006, fins ara el museu ha fet diferents exposicions temporals i en té una de permanent a Cornellà de Llobregat. El seu vicepresident, Quim Tarradas, ha destacat que el futur museu serà sobretot "manipulatiu", amb l'objectiu que "l'alumnat i la ciutadania visqui les matemàtiques" a través del joc i el raonament, i els "perdin la por".

El museu, ha concretat Tarradas, s'obrirà a totes les edats. El vicepresident ha explicat que, fins i tot, ja hi ha escoles de la Catalunya del Nord que s'han interessat per visitar-lo i ha dit que la seva voluntat també és establir sinergies amb la Universitat de Girona (amb estudiants de magisteri i de la càtedra Maria Antònia Canals).

En paral·lel, la Casa de la Tecnologia també permetrà guanyar nous espais verds per als gironins. Perquè els jardins que envolten el xalet Soler, i on també s'hi preveuen fer tallers, passaran a ser d'ús públic. "El jardí serà una extensió del museu, i també un espai de pas i de gaudi per a la ciutadania", ha dit Martí.

El projecte de reforma també inclou enderrocar part del mur posterior del xalet per fer-hi un nou accés que connecti amb les places Valentí Fargnoli i Celestina Vigneaux. De fet, aquesta passarà a ser l'entrada principal de la Casa de la Tecnologia, i serà des d'aquí on hi entraran els grups escolars per visitar-ne el museu i fer-hi tallers (en comptes de fer-ho per la banda de la carretera Barcelona).

Tant el regidor d'Urbanisme com l'alcaldessa han subratllat que la Casa de la Tecnologia és un projecte que "permet avançar cap a la transformació de la carretera Barcelona en carrer o avinguda", i convertir aquesta artèria de la ciutat en un espai més amable (conjuntament amb la Clínica Girona, que s'acaba d'inaugurar, o el futur institut Ermessenda).

L'Ajuntament ja ha presentat el projecte a la convocatòria dels fons Next Generation per veure si la meitat de la primera fase d'obres es pot pagar via fons europeus. Sobretot, tenint en compte que la rehabilitació del xalet Soler es fa amb criteris d'eficiència (instal·lant plaques solars o geotèrmia). "El consum d'energia serà pràcticament zero", ha concretat el regidor d'Urbanisme.

L'objectiu és que uns 680.000 euros del cost d'aquesta primera fase vinguin de subvencions europees. La resta, ha concretat l'alcaldessa Marta Madrenas, els posaran a parts iguals la Diputació de Girona i l'Ajuntament.