En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

El llibre més antic recuperat de l'arxiu de l'antiga farmàcia del Santa Caterina i que data del 1770. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després d'anys endreçat en uns armaris de l'antiga farmàcia de l'hospital Santa Caterina, la delegació del Govern a Girona ha decidit treure l'arxiu bibliogràfic per fer petites tasques de conservació, catalogació i que sigui accessible.

L'objectiu és posar a l'abast d'investigadors el conjunt d'obres que hi ha entre el segle XVII i principis del XX.

El 2021 es va decidir obrir aquest projecte des de la delegació de la Generalitat a Girona, però les tasques de catalogació i conservació preventiva s'han fet de la mà del Museu d'Art de Girona i la biblioteca Carles Rahola.

Ara, una vegada catalogades les 162 obres que comprenen 239 volums s'ha decidit incloure aquest fons bibliogràfic al catàleg de les biblioteques públiques de Catalunya per tal que tothom el pugui consultar. Aquells qui vulguin veure les obres podran fer-ho a l'arxiu que hi ha a la delegació del Govern a Girona, l'únic que no es permetrà és el préstec del document per garantir la conservació de les obres.

L'obra més antiga que inclou aquest fons bibliogràfic data del 1670 i segons explica la coordinadora de les tasques de conservació d'aquest fons, Míriam Oviedo, només han trobat un altre exemplar d'aquesta obra a Lió en un catàleg digital.

Per altra banda, el fons també té un catàleg de materials que hi havia a les farmàcies antigament amb moltes fotografies. Oviedo apunta que amb aquesta obra permet "fer-se a la idea de com devia ser una farmàcia de l'època".

Entre aquest arxiu hi ha un mecanoscrit amb algunes fórmules per fer medicaments o un llibre sobre farmacologia i medicina imprès a la ciutat de Girona. Míriam Oviedo ha remarcat que aquesta troballa permet als investigadors de l'àmbit editorial obrir línies per conèixer quines publicacions hi havia en matèria científica que s'imprimien des de la ciutat.

La delegada del Govern de Girona, Laia Cañigueral, ha incidit que amb aquest conjunt d'obres que ara es posen a disposició de la ciutadania es podrà descobrir "l'evolució" de la medicina i la farmàcia entre els segles que acapara el fons bibliogràfic.

Però més enllà d'això Cañigueral creu que aquest fons també ajudarà a crear una imatge "sobre el context social i històric de la ciutat de Girona" ja que a través d'algunes publicacions i notes que s'han trobat entre els llibres es pot deduir malalties comunes que hi havia, entre d'altres coses.

Ara, una vegada s'han recuperat aquestes obres, es guardaran a l'arxiu de la Delegació del Govern en condicions d'humitat i llum que garanteixi la seva conservació. Tot i així, Míriam Oviedo ha anunciat que algunes d'elles s'hauran d'enviar a tallers de restauració per millorar-ne l'estat.