En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El balanç de criminalitat que periòdicament publica el Ministeri de l'Interior recull dades de tots els cossos policials (Mossos d'Esquadra, policies locals, policia espanyola i Guàrdia Civil).

L'estadística del primer trimestre d'aquest 2022, que s'ha fet pública aquest dijous, evidencia com els delictes han anat a l'alça en paral·lel al relaxament de restriccions vinculades al coronavirus.

En concret, a la demarcació, entre gener i març s'han registrat 10.239 delictes. Són fins a un 26,6% més en comparació amb el mateix període del 2021 (quan se'n van registrar 8.088). En certa manera, aquest increment és lògic, perquè ara fa un any s'estava en plenes restriccions per la covid-19; i això, de retruc, també va comportar un descens de la delinqüència.

De totes les tipologies, n'hi ha una que registra un increment preocupant: els delictes sexuals. Entre gener i març del 2022, els abusos i les agressions han continuat a l'alça. En concret, han crescut un 15,9%. A la demarcació se n'han denunciat 80 casos, davant els 69 del primer trimestre de l'any passat. I d'aquests, n'hi ha hagut dinou en què la víctima ha patit una violació. Són gairebé el doble que al 2021 (quan se'n van registrar deu).

El balanç de criminalitat del Ministeri també recull com totes les tipologies delictives han anat a l'alça. Es relaxen restriccions per la covid, i creix la delinqüència. A la demarcació, el primer trimestre es tanca amb 981 robatoris amb força (+ 21,6%). D'aquests, dos de cada tres -fins a 664- han estat a l'interior d'habitatge (+ 3,4%), una de les tipologies que creen més alarma social.

En paral·lel, també creixen els furts, els atracaments i el tràfic de drogues. En el primer cas, se n'han registrat 2.409 casos (un 47,2% més). Durant el primer trimestre, hi ha hagut 191 robatoris amb violència i intimidació (+18,6%) i els diferents cossos policials han intervingut en 127 operacions contra el tràfic de drogues (un 47,7% més). Aquest increment s'explica, sobretot, per la proliferació de cultius de marihuana; en molts casos, lligats a la presència de grups criminals.

I encara hi ha més dades que reflecteixen increment de delinqüència. A les comarques gironines, entre gener i març s'han doblat les lesions i baralles tumultuàries (se n'han registrat 92 casos), hi ha hagut un crim (el de l'home mort després d'una discussió de trànsit a Blanes que va tenir lloc el 28 de gener i que es va investigar com a homicidi) li cinc temptatives d'homicidi o assassinat (al primer trimestre del 2021, van ser-ne dues).

L'estadística també desgrana les dades de les principals ciutats de la demarcació. En concret, de les que tenen més de 20.000 habitants. Hi ha Girona, Banyoles, Blanes, Figueres, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Salt i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Aquí, seguint també la tendència global, la tònica és que els delictes pugen arreu. Allà on hi ha hagut més increment és a Banyoles (s'ha passat dels 135 del primer trimestre de l'any passat als 348) i a Figueres (de 641 a 891). A Girona, l'increment ha estat del 2,7% (dels 1.529 del primer trimestre del 2021 ara s'ha passat als 1.571).