En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El director teatral Julio Manriquei el director del Festival Temporada Alta de Girona, Salvador Sunyer. / Foto: Carola López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El festival d'arts escèniques gironí, Temporada Alta, s'allargarà del 7 d'octubre fins al 12 de desembre i comptarà amb prop d'un centenar d'espectacles entre muntatges internacionals i propostes de creació contemporània.

A la 31a edició es podrà gaudir de diversos gèneres com el teatre, la dansa, el circ o la música.

Totes les coproduccions del Temporada Alta seran estrenes absolutes, a excepció de l'obra de Christiane Jatahy, que serà estrena a l'Estat, i la de Piel de Lava, que serà estrena a Catalunya.

El tret de sortida del Temporada Alta el donarà Julio Manrique al Teatre Municipal de Girona amb 'L'adversari', una adaptació de la primera novel·la de no-ficció d'Emmanuel Carrèr que narra la vida de Jean-Claude Romand, "un home que va matar la seva dona, els seus fills, els seus pares i el gos després d'estar mentint durant 18 anys fent creure a tothom que era un metge i investigador de prestigi que treballava per l'OMS".

Manrique ha recordat en roda de premsa aquest divendres a Barcelona que aquest cas criminal va tenir lloc a França i que va ser molt mediàtic als anys 90. "El cas posa els pèls de punta, és terrible i fa que et facis moltes preguntes", ha afirmat el director català tot afegint que li va interessar que el mateix autor "es posa a dins de la història i es pregunta per què està escrivint un llibre sobre un monstre" i es pregunta què hi ha d'ell en aquest individu.

A l'adaptació de Manrique només hi haurà dos actors: Pere Arquillué, que donarà vida a Carrère, i l'adversari, que "és el nom que a la Bíblia se li dona al diable, i que serà interpretat per Carles Martínez. Després d'estrenar-e a Girona, 'L'adversari' es podrà veure al Teatre Romea.

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha destacat que en totes les produccions i coproduccions en què ha participat el festival enguany han prioritzat la "creació contemporània" i que han tingut molt en compte que "tinguin opcions de sortir internacionalment i de donar-les a conèixer a fora". En aquest sentit, ha explicat que també han apostat pels projectes políticament incorrectes perquè "busquen mirades una mica diferents".

El festival també produirà per 12è any consecutiu el Torneig de Dramatúrgia, en el que hi participaran vuit dramaturgs que no han passat mai pel torneig: Yaiza Berrocal, Víctor Borràs, Xavi Buxeda, David Mataro, Berta Prieto, Lola Rosales, Carla Rovira i Sergio Serrano.

En els darrers anys, Temporada Alta ha aconseguit múltiples rèpliques d'aquesta iniciativa a València, Madrid, Sevilla o les Illes Balears i a Buenos Aires, que des de fa nou edicions enfronta autors catalans i argentins. Precisament enguany, per primera vegada, el torneig gironí acollirà els guanyadors dels torneigs de les Balears i València.

El festival es manté fidel a l'impuls de la creació escènica del país i enguany coproduirà 9 espectacles amb productores, companyies i equipaments catalans que s'estrenaran en el marc del festival. Juana Dolores, una de les veus emergents del panorama poètic i l'escena catalana, torna a Girona després d'estrenar a TA21 la seva peça audiovisual Miss Univers. En aquesta ocasió ho farà amb '*HIT ME IF I'M PRETTY * o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor', un espectacle de sala sobre les contradiccions amoroses coproduït amb l'Antic Teatre.

 Ramón Simó dirigirà 'La gran farsa', coproducció de Cassandra Projectes Artístics, el festival gironí i Santiago Fondevila a partir de l'obra d'aquest últim, que és una crítica social i política ambientada en un centre penitenciari.

 També pujarà a l'escenari de Temporada Alta el muntatge adaptat per Sergi Pompermayer, dirigit per Miquel Górriz i interpretat per Mercè Aránega, 'Instruccions per fer-se feixista', que analitza i desemmascara el fenomen del populisme i l'onada de feixisme que s'estén per Europa i el món. L'obra és una producció de Mola Produccions i Temporada Alta.

 Temporada Alta també ha tancat acords de coproducció amb altres companyies i creadors que estrenaran les seves propostes el 2023, amb l'objectiu d'allargar els processos de creació i fer-los més complets. D'aquesta manera el festival facilita durant aquest 2022 una part o la totalitat dels diners a les companyies perquè puguin invertir en els seus futurs muntatges.

Dins aquesta línia d'ajuts es coproduiran quatre muntatges. Entre ells hi ha la nova creació de La Veronal i Marcos Morau titulada 'Firmamento', pensada especialment per acostar el públic jove a les arts performatives i la dansa; una nova producció de Nao Albet i Marcel Borràs que narrarà la història de la seva amistat mentre reflexiona sobre els egos i l'autoficció; un projecte entre la companyia catalana El Eje i el director i dramaturg argentí Sergio Boris titulat 'Euforia y desazón' que barreja metodologies, mirades i perspectives teatrals entre ambdós territoris; i el nou espectacle del Col·lectiu Las Huecas, De Amicitia, que parla de com els vincles entre les persones es deterioren a causa de la fragmentació del temps, del treball i de l'espai compartit.