El Departament de Salut posa en marxa aquest dimecres 6 de juliol un sistema telemàtic per a que els positius amb símptomes de covid puguin agafar la baixa laboral a través de LaMevaSalut.
Caldrà omplir un formulari online amb els símptomes que es tenen i un metge de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques revisarà el document i concedirà la baixa, que serà notificada al pacient el mateix dia per SMS o per mail.
També es podrà demanar telemàticament al CAP des del web citasalut.gencat.cat.
Per demanar la baixa no caldrà aportar un test positiu. Serà de 5 dies tot i que es podrà demanar l’alta abans si desapareixen els símptomes. El sistema deixarà d'estar operatiu quan baixi la incidència.
“No volem un test positiu. Ni el volem ni ens interessa ni el demanarem”. Craywinckel ha insistit en que l’únic que caldrà per demanar la baixa serà omplir el formulari disponible a la web del CatSalut i explicar els símptomes que es pateixen.
El motiu per prendre aquesta decisió, segons ha explicat Craywinckel, és la voluntat de facilitar la tramitació de la baixa als que pateixen símptomes i evitar que s’acostin a un centre de salut per tal de disminuir la pressió assistencial i que algú amb el virus es passegi per un centre sanitari.
Davant de l’escenari que alguns s’aprofitin de la situació, Craywinckel ha admès que el sistema requereix la corresponsabilitat de la gent i que només s’agafin la baixa els que realment tenen símptomes. Ha afegit que confien que això sigui així tenint en compte que quan es va activar un sistema similar al gener “la gent va actuar d’una manera prou sensata”.
Si bé Craywinckel ha afirmat que no es trucarà a la gent per verificar que es pateixen els símptomes, ha afegit que el metge de capçalera -que serà notificat de la baixa i rebrà el formulari de símptomes- podrà trucar al pacient si hi detecta una anomalia. “Pot ser que un metge, al veure el formulari, truqui al pacient perquè el coneix de tota la vida i cregui que una febre alta no és normal en aquella persona i li demani que s’acosti al CAP”, ha citat com a exemple.
Craywinckel ha contestat a aquesta pregunta dient que no hi ha un barem de símptomes segons els qual es concedeixi o es denegui la baixa, sinó que aquesta es concedirà de forma generalitzada basant-se en un criteri de confiança en el pacient. “Cal preguntar-se si un aniria a treballar amb aquells símptomes en condicions normals. Si has passat la nit amb febre i no aniries a treballar, demanes la baixa a través de LaMevaSalut”, ha precisat la directora del CatSalut.
A la mateixa roda de premsa on s’ha anunciat el nou sistema per agafar la baixa per covid-19, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha fet balanç de la situació pandèmia a Catalunya.
Cabezas s’ha limitat a repassar les dades del SIVIC que s’havien publicat al matí, a recordar que cal ser prudents si es tenen símptomes, i ha avançat que, segons les xifres del departament, el creixement de casos de la setena onada s’ha estabilitzat: “Ens cal veure les dades dels propers dies per confirmar-ho però creiem que estem arribant al pic de l'onada”, ha detallat Cabezas. Ha explicat que "hi ha una certa estabilització" de l'increment de casos. "Estem començant a veure una certa frenada", tot i que ha matisat que cal comprovar-ho amb les xifres que vagin sortint.
Cabezas ha insistit en la importància de vacunar-se contra la covid i que, les persones que puguin, es posin la dosi de reforç. La responsable de Salut Pública ha posat èmfasi en el fet que les vacunes són eficaces a l'hora de reduir la simptomatologia greu, els ingressos hospitalaris i les defuncions.
L'augment d'ingressos de persones amb covid pressiona les urgències dels hospitals, però no les Unitats de Cures Intensives i actualment, però, la majoria de casos són lleus.
En l'última setmana, les visites per covid en l'atenció primària han crescut un 16,24% respecte a la setmana anterior i, a hores d'ara, representen un 9,07% del total de visites.