L'Autoritat Catalana de la Competència ha celebrat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència també recomani que s'habilitin els comerços com a punts de retirada d'efectiu amb targeta com a alternativa als caixers.
L'organisme català, que ja es va pronunciar en aquest sentit el passat mes de març, constata que a Catalunya hi ha 443 municipis sense punts d'accés als diners en efectiu perquè no disposen d'oficines bancàries o caixers automàtics arran del procés de concentració i reducció de la xarxa d'oficines en els últims anys.
L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) adverteix que aquesta circumstància repercuteix en la qualitat dels serveis que reben els consumidors i que pot desembocar en l'exclusió financera.
Aquest problema s'aguditza en municipis en les zones més rurals a les quals no es pot garantir els serveis bancaris més bàsics, com els ingressos i retirada en efectius, i entre un segment de població que té menys accés a les noves tecnologies com a conseqüència de la bretxa digital.
Per això, l'ACCO subratlla que les fórmules de 'cashback' i 'cash-in-shop' mitjançant aliances dels bancs amb els operadors d'altres mercats amb xarxes d'establiments físics permeten la retirada o l'ingrés de diners en efectiu a establiments comercials, com supermercats, benzineres, estances, punts de venda de loteries i oficines postals entre d'altes.
A més, sosté que des del punt de vista de la competència resultaria una "recomanable" que aquestes aliances no es produïssin en règim d'exclusivitat sinó que es tinguessin obertes al major nombre d'operadors.
L'informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència assenyalava que aquestes fórmules estan "molt esteses" a altres països europeus. Concretament, permeten que quan el client compra un producte en un comerç i el paga amb targeta, pot sol·licitar que se li cobri una quantitat més elevada. Aquesta quantitat addicional se li retorna en efectiu.
Tot plegat pretén facilitar l'accés al diner en metàl·lic. I és que segons l'informe el nombre de caixers automàtics a l'Estat s'ha reduït un 23% en els últims 15 anys.
En aquesta línia, un 55% dels municipis de l'Estat, en els que viu un 3% de la població, no té caixer automàtic. Així mateix, l'informe apunta que menys del 36% dels ciutadans de l'Estat declaren que l'efectiu és el seu mitjà de pagament habitual.
La xifra contrasta amb les dades del 2014, quan el 80% dels ciutadans triaven els diners en metàl·lic com a opció preferida.