Un nou informe del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) apunta que els joves amb risc alt de patir depressió ha augmentat arran de la pandèmia.
En concret, s'ha passat del 3,4% el 2019 al 6,1% el 2021 segons l'informe "l'Estat de la Joventut 2021" del CNJC.
Tot i l'increment, l'informe apunta que es tractaria d'un impacte força moderat en comparació amb altres nivells anteriors, com l'11,8% assolit el 2011.
En línies generals, el CNJC ha alertat que l'informe posa en evidència l'empitjorament de les condicions laborals i de vida dels joves i demana mesures concretes per pal·liar aquesta situació.
Pel que fa a la situació laboral, apunta que la taxa de temporalitat se situa prop del 5% i que el 30% dels contractes a joves són a temps parcial. La pandèmia ha impedit sortir de la dinàmica d'agudització de les precarietat que es va iniciar amb la crisi del 2008. Llavors al taxa de temporalitat era del 35% i els contractes a temps parcial no arribaven a afectar el 20% dels joves ocupats. També s'ha registrat un augment en l'atur de llarga durada.
Des del CNJC han alertat que tot plegat afecta a l'emancipació, que continua a la baixa. En els darrers 15 anys s'ha passat del 32,6% d'emancipats al 17%. Per al Consell l'augment del preu de lloguer i la manca de d'habitatge públic explicarien aquest fet.
Per això, han reclamat d'una banda una Renda Bàsica Universal i arribar a un 30% d'habitatges al lloguer social específicament per a joves.
Davant la situació de la salut mental, el CNJC, que aplega les principals associacions juvenils de Catalunya, entitats joves, organitzacions i els consells locals de joventut, ha demanat una major coordinació entre els centres de salut mental d'infants i joves i els d'adults, amb més inversió.
També es demana intensificar els estudis i indicadors en la matèria amb perspectiva juvenil i que s'incorpori la perspectiva comunitària en els programes d'abordatge d'aquestes problemàtiques.