Basat en els rendiments nets, el nou sistema de cotització pels autònoms aprovat avui pel Consell de Ministres, serà efectiu a partir del 2023 i ha rebut el suport dels principals sindicats, la CEOE i les organitzacions d'autònoms.
Entre altres elements, la reforma estableix 15 trams que determinaran les bases de cotització i les quotes en funció dels rendiments nets de l'autònom.
Segons el govern espanyol, aquesta transició acabarà amb un model definitiu de cotitzacions per ingressos "reals" que es produirà, com a molt tard, en 9 anys.
Durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha ressaltat la "flexibilitat" d'aquest nou sistema. "Donarà molta facilitat als autònoms per moure's d'un tram a l'altra. Els permetrà adaptar les seves cotitzacions en cada moment de la vida laboral", ha afegit.
Segons els càlculs del ministre, aquest és un mecanisme que millorarà la situació de dones i joves autònoms que en moltes ocasions -més del 70%- cotitzen rendiments nets per sota de del salari mínim.
Tal com ha apuntat el govern aquest dimarts, els rendiments nets es calcularan deduint dels ingressos totes les despeses produïdes en exercici de l'activitat i necessàries per obtenir ingressos de l'autònom. Sobre aquesta quantitat, s'aplica addicionalment una deducció per despeses genèriques del 7% (3% per als autònoms societaris). El resultat seran els rendiments nets i aquesta serà la xifra que determinarà la base de cotització i la quota corresponent.
S'habilita així un sistema que permet als autònoms canviar-ne la quota en funció de la previsió d'ingressos nets fins a sis vegades l'any. Al final de l'exercici fiscal i una vegada coneguts els rendiments nets anuals, s'han de regularitzar les cotitzacions, i s'han de tornar o reclamar quotes en cas que el tram de rendiments nets definitius estigui per sota o per sobre de l'indicat per les previsions durant l'any.
Amb el nou sistema, les quotes mensuals a la Seguretat Social aniran des dels 230 euros al mes fins als 500 euros al mes el 2023 i dels 200 euros al mes als 590 euros al mes el 2025.
L'Estat calcula que els autònoms amb ingressos més baixos experimentaran una reducció de la quota de més del 30% respecte a l'actual.