En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les imatges virtuals que es podran veure a través de les ulleres durant la visita guiada a Empúries. / Foto: Departament de Cultura

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els visitants del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries podran, a partir del 7 de juliol, realitzar un itinerari pel fòrum romà del jaciment en 3D.

L'equipament ha incorporat, inicialment, cinc ulleres de realitat virtual i dues tauletes, que permetran al públic submergir-se en l'antiguitat a través d'aquesta tecnologia.

La visita, que es realitzarà cada dia a la tarda amb un guia prèvia concertació, serà possible a través d'una aplicació que, a partir de la restitució en 3D de diferents espais, permetrà als visitants interactuar entre el passat i el present gaudint d'una "experiència única". Per fer-ho possible, l'empres Virtus Màgic, ha desenvolupat una app el més fidedigne a la realitat possible que serveix de guia als turistes i que, alhora, els proporciona informació addicional sobre l'espai.

Per recrear els espais, s'han utilitzat drons i ortofotografies del terreny amb l'objectiu de situar de forma precisa les restes arqueològiques. El procés ha comptat amb la col·laboració de l'equip d'arqueòlegs del museu que han ofert assessorament per tal d'apropar al màxim l'aspecte que tenia aquest punt durant l'època romana.

Aquest nou recurs s'afegeix a les visites que actualment ofereix el jaciment i que compte amb diversos espais audiovisuals oberts al públic, com ara el de benvinguda a l'equipament o el del criptopòrtic de la domus de mosaic.

La directora del museu, Marta Santos, però, ja ha avançat que aquest és només un primer pas que té com a objectiu final anar incorporant progressivament altres espais a les noves tecnologies. En aquest sentit, ha explicat que ja estan treballant per incloure-hi l'àgora. "Estem convençuts que agradarà al públic", ha insistit.

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, ha remarcat que des de l'ens s'està fent un "esforç important" per promoure aquest tipus de projectes i ha recordat que ja s'estan aplicant en d'altres jaciments com el d'Ullastret.

L'itinerari, que es començarà a fer en grup reduïts d'entre 10 i 15 persones, es podrà fer cada dia, de dilluns a diumenge, des del 7 de juliol fins a l'11 de setembre, a partir de les cinc de la tarda. Estarà disponible en diversos idiomes, costarà 10 euros i s'haurà de reservar prèviament.

Durant la presentació del projecte, el museu ha donat a conèixer el programa d'activitats d'aquest estiu, que començaran el proper 2 de juliol. Entre elles, hi haurà visites, tallers o concerts al fòrum romà.