En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una grua de Bombers aturada en un carrer de la Bisbal mentre retira les teules trencades d'un edfici afectat per la pedregada. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha detallat que en un primer moment es donarà ajuda econòmica i posteriorment s'estudiarà si cal declarar el municipi de la Bisbal d'Empordà com a zona catastròfica.

Per altra banda, els Mossos d'Esquadra han confirmat que després de la pedregada del passat dimarts al vespre es van atendre a 67 persones per ferides provocades per la tempesta, tant al CAP i com l'hospital de Palamós.

En paral·lel, l'ajuntament de la Bisbal ha baixat les banderes a mig pal en senyal de dol per la nena de 20 mesos que va morir a causa d'un impacte d'una pedra. L'alcaldessa accidental de la Bisbal d'Empordà, Carme Vall, ha destacat que el municipi ha convocat unes jornades de dol. També s'ha detallat que tant l'Ajuntament com el Consell Comarcal assumiran les despeses de l'enterrament de la nena de 20 mesos. Les dues administracions han acordat aquesta decisió en senyal de solidaritat amb la família de la víctima per aquesta tragèdia. A més, el consistori ha convocat un minut de silenci per avui dijous 1 de setembre a les 12 del migdia.

Durant ahir dimecres, el vicepresident del Govern Jordi Puigneró i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, van visitar el municipi per donar suport a l'Ajuntament. Vilagrà ha anunciat que des del Govern ja s'han activat "ajudes d'emergència" per ajudar a pagar les destrosses que ha provocat la tempesta a la via pública i edificis municipals.

Unes ajudes que serviran per pagar les destrosses que ha fet la tempesta a la teulada de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà o el sostre de vidre que ha caigut al Terracota Museu. De fet, l'alcaldessa accidental de la Bisbal ha avançat que l'equipament està tancat i restarà amb les portes tancades fins que no s'arregli el sostre.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha avançat que "encara és prematur" per declarar el municipi com a zona catastròfica, però que estudiaran si cal fer-ho. De moment, Puigneró ha recomanat a tots els ciutadans que tinguin danys materials que contactin amb la seva companyia d'assegurances per resoldre les destrosses.

Més enllà dels danys en cotxes i edificis, la pedregada d'aquest dimarts també ha provocat importants destrosses en els conreus del Baix Empordà. El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, ha remarcat que les afectacions més grans en la pagesia és en camps de blat de moro. Pel que fa als conreus de poma, la majoria d'ells utilitzen xarxes per protegir-se de pedregades i això els ha salvat de patir destrosses.

El que també ha quedat afectat són cobertes rurals fetes d'uralita, igual que també hi ha indústries que han vist com la pedra travessava la coberta. El problema és que la retirada de la uralita implica un tracte especial perquè és contaminant.

De fet, la tempesta que va provocar aquest dimarts la calamarsada de l’Empordà va arribar a tenir 20 quilòmetres d’altura, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. L'entitat ha explicat en una nota de premsa que la tempesta es va formar per la xoc d'una massa de vent procedent de la Catalunya Nord i el vent del sud-est d’origen marítim.

A més, les pedres de 10 cm que van caure a la Bisbal d’Empordà són les més grans des que hi ha registres (2002). També en van caure de 8 cm a a Lliurona, de 6 cm a Palafrugell i de 5 cm a Vilademuls.