En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels cartells de la Diada, amb versos del poema 'Endavant!' de Joana Raspall, presentat a la plaça Sant Jaume. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’acte institucional de la Diada descriurà alguns dels episodis més rellevants de la història de Catalunya des del 1714 reivindicant les dones que han contribuït a escriure la crònica del país.

Ho ha explicat aquest dijous la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en l’acte de presentació dels actes institucionals de l’11 de Setembre. “Aquestes veus malauradament en molts casos han estat minimitzades i silenciades, per això amb aquest acte les volem posar en relleu”, ha subratllat.

Els actes de caràcter institucional donaran el seu tret de sortida el 7 de setembre amb l’entrega de les medalles d’or de la Generalitat. L’acte es farà al Parc dels Colors de Mollet del Vallès a dos quarts de nou del vespre, atorgant-les a la il·lustradora Roser Capdevila i a l’empresari farmacèutic i mecenes cultural, Antoni Vila.

El dia següent es farà entrega de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, a les sis de la tarda a l’auditori de la cambra. Enguany en faran protagonistes a la cantant Núria Feliu i músic i escriptor Pau Riba.

El dia abans de la Diada, el 10 de setembre, el president de l’executiu farà el seu discurs institucional a les 10 del vespre, enguany des del Fòrum romà d’Empúries, a l’Escala. Serà la primera vegada que un president pronunciï aquest discurs des de les comarques gironines. L’endemà, 11 de Setembre, la jornada començarà a les 9 amb l’ofrena floral del Govern davant el monument de Rafael Casanova a Barcelona.

L’acte central de la Diada, es farà com l’any passat des de la plaça Puig i Cadafalch de Barcelona, a partir de les 10 del vespre. L’objectiu és posar l’accent en els valors, la cultura i la identitat del conjunt de la ciutadania catalana, enguany, a través d’un acte que apostarà per una representació que harmonitzi tradició i present.

D’altra banda, Plaja ha explicat que per primera s’ha escollit el cartell de la Diada a través d’un concurs públic. En total, van rebre 104 portfolis, dels quals una vuitantena complien els requisits. La portaveu del Govern ho ha descrit com un sistema “inèdit” que ha permès atorgar “igualtat de condicions als artistes” posant en valor “el talent de casa nostra”.

Dels 10 cartells que van quedar finalistes, el jurat – format per membres professionals i membres de la Generalitat i Parlament – va optar per escollir la proposta de l’estudi 131, que va apostar pels versos del poema ‘Endavant!’ l’escriptora Joana Raspall. Així, han fet tres versions diferents a partir d’unes tipografies “informals” que recorden les pintades polítiques més habituals en manifestacions i actes diversos del segle XX.

Pel que fa a la resta de propostes, es podran veure del 6 al 10 de setembre al Palau Robert de Barcelona, que farà una mostra amb els cartells dels deu estudis professionals que van quedar finalistes en el concurs.