En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

En Joan Coll Corominola mostrant una fotografia de quan era un nen petit. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El cas d'aquest veí de Banyoles és l'exemple de la perseverança. Li ha costat més d'una dècada de lluita i anar d'un jutjat a l'altre.

Al final ha aconseguit el seu objectiu: que li reconeguin que el matrimoni que el va adoptar no són els seus pares biològics i que, per tant, se li permeti canvia la seva identitat al Registre Civil.

Fa més de deu anys que Joan Coll –ara, Juan Francisco Beamonte- va començar a investigar el seu passat. Entre allò que ha pogut recopilar, hi ha algunes fotografies esgrogueïdes on se'l veu quan era un nadó, acompanyat del seu pare. El banyolí sospitava que era un possible cas de nen robat durant el franquisme, com ara s'ha demostrat, i que els seus pares adoptius van pagar 150.000 pessetes per endur-se'l a casa.

Ell va néixer el 14 de setembre del 1966 a l'Hospital Clínic de Barcelona. Aleshores, però, el nom que figurava a la seva partida de naixement era Juan Francisco Beamonte Isern.

La seva infància, segons va descobrir, va passar-la a casa de les dues àvies. Primer amb la materna a Òdena (Anoia) i, quan el seu pare va morir, va anar a viure amb l'altra àvia a Sant Adrià del Besòs. Aleshores era el 1973 i ell tenia 7 anys. Més tard, va ingressar en un hospici de Barcelona i, en menys de dos mesos, va ser adoptat per la família de Banyoles, amb qui viuria la resta de la joventut.

Resseguint el seu passat, es va adonar que hi havia coses que no quadraven. I va decidir recuperar la seva identitat, convençut que, en realitat, ell era Juan Francisco Beamonte Isern. Això li va suposar un autèntic viacrucis judicial. Després d'intentar portar el seu cas reiteradament davant la Justícia per la via penal, al febrer del 2016 el banyolí i el seu advocat van decidir interposar una demanda civil per reclamar que es reconegués que el matrimoni que el va adoptar no eren els seus pares biològics.

L'afer va anar a parar al Jutjat de Primera Instància 6 de Girona. En un primer moment, la demanda es va admetre a tràmit, però després el mateix jutjat la va desestimar, perquè considerava que el cas per anul·lar l'adopció havia caducat.

Aleshores, el banyolí va recórrer davant l'Audiència de Girona, que li va donar la raó i, en una interlocutòria, va ordenar al jutjat que reobrís el cas. Ara, ja hi ha sentència. La resolució recull que els demandats –és a dir, el matrimoni de Banyoles- "reconeixen" explícitament que "no són els pares biològics" del veí de Banyoles.

En conseqüència, el jutjat anul·la la inscripció de filiació que constava al Registre Civil (o sigui, Joan Coll Corominola) i ordena "rectificar-la" per la de Juan Francisco Beamonte Isern. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs d'apel·lació en un termini de vint dies. Si cap de les parts ho fa, però, la decisió ja serà ferma. I en conseqüència, el banyolí podrà recuperar el nom i cognoms que tenia en néixer.